Lökpaj med svamp, parmesan och färska örter

En matig paj är så himla gott – och tänk vad oändligt många olika fyllningar man kan smaksätta den med! Det har regnat här i Stockholm så förhoppningsvis kan vi hitta lite svamp. Först måste vi dock tömma frysen på förra årets svampskörd – och då får det bli denna smarriga lök- och svamppaj med parmesanost. Vi använder färdig smördeg här så går pajen snabbt att göra och dessutom blir den härligt frasig och god!

Antal: 6-8 portioner portioner

Ingredienser:

  • 1 förpackning färdigkavlad smördeg
  • 3 medelstora gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • ca 200 g svamp
  • 1 1/2 dl riven parmesan
  • 2-3 msk smör
  • 4 ägg
  • 1 1/2 dl mjölk
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • färska örter till garnering
  • Det går även bra att byta ut osten mot någon annan smakrik ost som t ex Gruyère, Västerbottensost eller vällagrad prästost.

Gör så:

  1. Värm ugnen till 200 grader.
  2. Lägg ut smördegen i en pajform, 24-26 cm i diameter så att degen går upp på kanterna. Nagga botten med en gaffel och förgrädda mitt i ugnen i ca 10 minuter.
  3. Skala och skiva löken. Skala och finhacka vitlök. Rensa och skär svampen i mindre bitar.
  4. Stek löken i smör i en stekpanna tills den är mjuk, utan att den får färg. Lägg åt sidan.
  5. Stek vitlök och svamp i smör i stekpannan.
  6. Rör ihop ägg, mjölk, grädde och salt.
  7. Fördela lök, svamp och ost i pajformen och häll över äggstanningen.
  8. Grädda pajen i nedersta delen av ugnen i ca 25 minuter eller tills äggstanningen har stelnat.
  9. Garnera med färska örter.

0
Prenumerera
Notis om
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

Nästa inlägg

Chokladhavre­kakor med kokos

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x