
En krämig och smakrik polenta rätt med svampragú. Perfekt för hösten!
Antal: 4 portioner portioner
Ingredienser:
- 500 g valfri svamp
- 1 gul lök
- 1 vitlöksklyfta
- 1 litet äpple
- 1 msk smör
- 2 dl torrt vitt vin
- 2 dl vispgrädde
- 1 dl färskost
- 1 tsk kinesisk soja
- Salt och svartpeppar
- 1 schalottenlök
- 1 msk olivolja
- 8 dl hönsbuljong
- 3 dl vispgrädde
- 2 ½ dl polentagryn
- ca 1 dl finhackad färsk timjan och bladpersilja
- 50 g parmesanost
- Salt och peppar
- Lingon till garnering
Gör så:
- Rengör och skär svampen i mindre bitar. Skala och finhacka lök och vitlök. Skala, kärna ur och tärna äpplet.
- Stek svampen i en torr stekpanna i några minuter så att den vätskar av sig. Rör om då och då. När all vätska har avdunstats, tillsätt smör och lök. Fräs i ca 10 minuter utan att löken tar färg. Tillsätt vinet och äpplet, och låt koka ihop i någon minut. Rör i vispgrädde, färskost och soja. Värm och smaka av med salt och peppar.
- Skala och finhacka schalottenlök till örtpolentan. Fräs i olivolja i några minuter i en kastrull. Tillsätt hönsbuljong och vispgrädde. Koka upp och rör ner polentan. Låt sjuda i ca 15 minuter tills den tjocknar. Rör om då och då. Rör i örterna och parmesan och smaka av med salt och peppar. Servera den krämiga polentan med svampragún. Garnera med färsk timjan och lingon.


