
Vi älskar chutneys då det finns många olika goda variationer man kan göra på säsongens frukt och bär – som t ex denna lingonchutney med äpple, kanel och apelsin. För att smakerna ska mogna och gifta sig med varandra ska chutneyn helst stå till sig i några veckor innan den äts. Lingon- och äppelchutney är en god tillbehör både till grillat, söndagssteken och köttbullarna istället för lingonsylt. Eller varför inte till en riktigt »stinky« ost på ostbrickan?
Antal: ca 8 dl portioner
Ingredienser:
- 400 g lingon
- 1 rödlök
- 200 g äpplen (skalad och tärnad)
- 1 dl äppelcidervinäger
- ca 2 1/2 dl strösocker
- 1 dl russin
- 1/4 tsk malen kryddnejlika
- 1 msk riven färsk ingefära
- rivet skal och saft från 1/2 apelsin
- 1 kanelstång
- salt
Gör så:
- Skala och hacka rödlök och äpple.
- Blanda alla ingredienser i en tjockbottnad kastrull och koka upp. Rör tills sockret har lösts upp. Låt sjuda utan lock tills blandningen tjocknar, i cirka 1 timme. Rör om då och då. Smaka av med salt.
- Fördela chutneyn i varma, väl rengjorda burkar. Förslut, vänd upp och ner på burkarna och låt svalna. Förvara den mörkt och svalt.
- Oöppnad burk med chutney håller i minst 6 månader i kylen.


