
Idag bjuder vi på triss i äpplen – nämligen våra recept på äpplemos, äppelkompott och ”apple butter”. Recepten kommer från vår bok Laga mat från grunden med systrarna Eisenman
Ingredienser:
- 2 kg äpplen
- 1 dl vatten
- ev. 1 kanelstång
- 360 – 720 g strösocker (4 – 8 dl)
- Här kan du själv bestämma hur sött du vill ha äppelmoset genom att ta mer eller mindre socker.
- ca 800 g äpplen och päron
- 1 kanelstång
- 1 tsk malen kardemumma
- 2 – 3 msk vatten
- Kompotten innehåller inget socker alls och har därför kort hållbarhet. Frys in om det blir något över – gärna i portionsstorlek.
- 1 kg äpplen
- 2 dl vatten
- 100 g farinsocker (ca 1 dl)
- 1 kanelstång
- 4 kryddnejlikor
- 4 kryddpepparkorn
- Apple butter är ett mer koncentrerat äppelmos. Det får man genom att koka äpplena långsamt och länge tills de karamelliseras.
Gör så:
- Skala, kärna ur och skär äpplena i bitar. Lägg äpplen, vatten och eventuellt kanelstång i en tjockbottnad kastrull. Koka upp och låt sedan sjuda på låg värme under lock tills äpplena är mjuka. Rör om då och då. Ta upp kanelstången.
- Mosa äpplena med en potatisstöt eller med stavmixer. Tillsätt socker efter smak – mängden beror på hur syrliga äpplena är.
- Låt moset sjuda i några minuter tills sockret har lösts upp. Häll upp moset på varma, väl rengjorda burkar. Förslut, vänd upp och ner på burkarna och låt svalna.
- Skala, kärna ur och skär frukten i mindre bitar.
- Lägg alla ingredienser i en tjockbottnad kastrull. Koka upp och låt sedan sjuda under lock i cirka 10 minuter eller tills frukten är mjuk. Rör om då och då. Ta kastrullen från värmen och ta upp kanelstången.
- Mixa kompotten med stavmixer eller mosa med
- en potatisstöt. Låt kallna. Häll upp kompotten på varma, väl rengjorda burkar och förslut. I kylen håller kompotten i 3 – 4 dagar, i frysen i cirka 6 månader.
- Skala, kärna ur och skär äpplena i bitar. Lägg äpplen och vatten i en tjockbottnad kastrull. Koka upp och låt sedan sjuda under lock i cirka 10 minuter eller tills äpplena är mjuka. Pressa äppelmassan genom en finmaskig sil ner i en ren kastrull. Blanda purén med sockret och kryddorna. Värm och rör om tills sockret har lösts upp. Låt sedan sjuda utan lock i cirka 2 timmar. Rör om då och då.
- Häll upp i en varm, väl rengjord glasburk. Förslut, vänd upp och ner på burken och låt svalna.


