
En variant på den klassiska Caesarsalladen där romansalladen har bytts ut mot grönkål.
Tid: ca 45 min
Antal: ca 4 portioner portioner
Ingredienser:
- 400 g grönkål
- 600 g kycklingfilé
- 4 skivor vittbröd
- 3 msk olivolja
- 1 tsk örtsalt
- 1 msk smör
- hyvlad parmesan till garnering
- 1 äggula
- 1 liten vitlöksklyfta
- 1-2 sardellfiléer
- 1 msk färskpressad citron
- några droppar worcestershiresås
- ½-1 dl rapsolja eller mild olivolja
- ca 1 dl finriven parmesanost
- salt och svartpeppar efter smak
Gör så:
- Börja med att göra örtkrutongerna. Värm ugnen till 175 grader. Skär bort kanterna på brödet och skär det i små tärningar. Lägg tärningarna i en långpanna och blanda med 1 msk olja och örtsalt. Rosta tills brödet blir gyllenbrunt. Rör om då och då. Ta ut från ugnen och låt svalna.
- Riv loss grönkålsbladen från de grova stjälkarna. Riv bladen i grova bitar och massera in ca 1 msk olivolja.
- Salta och peppra kycklingfiléerna. Stek i olja och smör i en stekpanna på båda sidor tills de blir gyllenbruna. Lägg i en ugnsform och fortsätt tillaga i ugnen i ca 15 minuter eller tills de är genomstekta med en innertemperatur på 72°.
- Under tiden kycklingen är i ugnen, vispa ihop äggulan, vitlök, sardeller, citron och worcestershiresås. Tillsätt oljan i en tunn stråle under ständig vispning. Rör ner parmesanosten. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
- Blanda grönkål och krutonger. Skiva kycklingen och lägg på grönkålen. Ringla över lite av dressingen och servera resten vid sidan om. Garnera med hyvlad parmesan.


