
En läcker plommonpaj med knäckigt kolatäcke och en hint av flingsalt. Servera med vaniljsås, grädde eller glass.
Antal: 8-10 portioner portioner
Ingredienser:
- ca 500 g plommon
- 1/2 – 1 dl strösocker
- 2 tsk vaniljsocker
- 3 dl havregryn
- 1 1/2 dl vetemjöl
- 1/2 tsk bakpulver
- 150 g smör
- 2 dl farinsocker
- 1/2 dl ljus sirap
- 1/2 dl vispgrädde
- flingsalt
Gör så:
- Värm ugnen till 175 grader. Smörj en pajform.
- Kärna ur plommonen och skär i klyftor. Blanda plommonen med socker och vaniljsocker. Fördela plommonblandningen i pajformen.
- Blanda havregryn, vetemjöl, bakpulver i en skål.
- Smält smöret i en kastrull. Rör ner farinsocker, sirap och vispgrädde i smöret. Värm och rör om tills sockret har lösts upp. Blanda den smälta smörblandningen med de torra ingredienserna.
- Smula blandningen över plommonen i pajformen. Strö över lite flingsalt.
- Grädda i nedre delen av ugnen i ca 35 minuter eller tills täcket är gyllenbrunt.
- Servera med t ex vaniljsås, grädde eller glass.


