Skörde­galette med frukt och bär

”Tager vad man haver” gäller för denna paj. Här har vi skördat päron, äpple, nektariner, hallon, blåbär och björnbär

Antal: ca 10 bitar portioner

Ingredienser:

  • 4 dl vetemjöl
  • 3 msk strösocker
  • 200 g kylskåpskallt smör
  • 1 tsk malen ingefära
  • 1 krm salt
  • ca 2 msk iskallt vatten
  • 500 – 600 g blandade frukt och bär
  • 1 msk strösocker
  • 1 ägg
  • 1 – 2 msk solroskärnor

Gör så:

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Pajdeg: Arbeta snabbt ihop ingredienserna, förutom vattnet, till degen för hand eller i en matberedare. Tillsätt vattnet om degen är för torr. Överarbeta inte degen!
  3. Kavla ut pajdegen mellan två bakplåtspapper och en oval form. (Om degen är för mjuk kan den ställas i kylskåpet en stund.)
  4. Kärna ur frukten och skär i bitar.
  5. Ta bort det övre papperet och fördela frukten över pajdegen – men lämna en kant, ca 8 cm, runtom. Vik upp kanten runt pajen. Strö socker över frukten.
  6. Vispa ägget lätt och pensla kanten. Strö solroskärnor över degen.
  7. Grädda mitt i ugnen i 30 – 40 minuter. Täck pajen med lite folie om degen börjar få för mycket färg.
  8. Servera ljummen eller kall – med glass eller vaniljsås.

0
Prenumerera
Notis om
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

Nästa inlägg

Vispad mozzarella

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x