
”Tager vad man haver” gäller för denna paj. Här har vi skördat päron, äpple, nektariner, hallon, blåbär och björnbär
Antal: ca 10 bitar portioner
Ingredienser:
- 4 dl vetemjöl
- 3 msk strösocker
- 200 g kylskåpskallt smör
- 1 tsk malen ingefära
- 1 krm salt
- ca 2 msk iskallt vatten
- 500 – 600 g blandade frukt och bär
- 1 msk strösocker
- 1 ägg
- 1 – 2 msk solroskärnor
Gör så:
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Pajdeg: Arbeta snabbt ihop ingredienserna, förutom vattnet, till degen för hand eller i en matberedare. Tillsätt vattnet om degen är för torr. Överarbeta inte degen!
- Kavla ut pajdegen mellan två bakplåtspapper och en oval form. (Om degen är för mjuk kan den ställas i kylskåpet en stund.)
- Kärna ur frukten och skär i bitar.
- Ta bort det övre papperet och fördela frukten över pajdegen – men lämna en kant, ca 8 cm, runtom. Vik upp kanten runt pajen. Strö socker över frukten.
- Vispa ägget lätt och pensla kanten. Strö solroskärnor över degen.
- Grädda mitt i ugnen i 30 – 40 minuter. Täck pajen med lite folie om degen börjar få för mycket färg.
- Servera ljummen eller kall – med glass eller vaniljsås.


