
Idag bjuder vi på de ljuvligaste och saftigaste bullar med blåbärsfyllning.
Antal: ca 30 bullar portioner
Ingredienser:
- 50 g jäst
- 5 dl mjölk, rumsvarmt
- 1 1/2 dl strösocker
- 1/2 tsk vaniljpulver
- 1 tsk salt
- 12 – 13 dl vetemjöl
- 150 g smör, rumsvarmt
- 200 g smör
- 1 dl strösocker
- 2 msk Maizena
- 3 – 4 dl blåbärssylt
- ca 100 g smör
- ca 3 dl strösocker
Gör så:
- Smula ner jästen i en bunke. Häll lite av mjölkblandningen över jästen i bunken. Vispa tills jästen har löst sig och tillsätt resten av mjölken.
- Blanda i socker, vaniljpulver, salt och nästan allt mjöl. Knåda degen tills den är smidig. Tillsätt smöret lite åt gången. Fortsätt att knåda tills allt smör har arbetats in i degen. Degen ska vara relativt kladdig – men är den för kladdig kan man tillsätta lite mer mjöl. Låt jäsa övertäckt tills den har dubblat i storlek, ca 1 timme.
- Rör ihop smör, socker och Maizena.
- Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och dela den i två delar. Kavla ut den ena i en rektangel, ca 1 cm tjock. Bred ut hälften av smörfyllningen i ett jämt lager över degen. Bred sedan ut hälften av blåbärssylten. Vik ihop degen på längden och skär den i 2 cm breda remsor. Tvinna remsorna, snurra till nystor och lägg på en plåt täckt med bakplåtspapper. Gör på samma vis med den andra deghalvan.
- Låt jäsa i 30 minuter under bakduk. Värm under tiden ugnen till 225 grader (200 grader varmluftsugn).
- Grädda bullarna mitt i ugnen i 8 – 10 minuter. Håll koll så att de inte bränns. Låt svalna något på plåten och lägg sedan över dem på ett galler för att kallna helt.
- Pensla bullarna med smält smör och doppa sedan i socker.


