
En annorlunda variant på den klassiska Caesarsalladen där romansalladen grillas och serveras med pancetta, örtkrutonger, ägg och Caesardressing.
Antal: 4 portioner portioner
Ingredienser:
- 2 romansallad
- 3-4 skivor lantbröd
- 2 msk olivolja
- ½ tsk örtsalt
- 3 ägg
- ca 150 g pancetta
- flingsalt
- nymalen svartpeppar
- 1 äggula
- 1 liten vitlöksklyfta
- 1-2 sardellfiléer
- 1 msk färskpressad citron
- några droppar worcestershiresås
- ½-1 dl rapsolja eller mild olivolja
- ca 1 dl parmesanost
- salt
- svartpeppar
Gör så:
- Värm ugnen till 175 grader. Skär brödet i centimeterstora tärningar. Lägg i en långpanna. Rör ihop olivolja och örtsalt. Ringla över brödbitarna och blanda. Rosta brödbitarna i 5-10 minuter eller tills de blir gyllenbruna. Rör om då och då. Låt svalna.
- För att göra Caesardressingen, vispa ihop ägg, vitlök, sardeller, citronsaft och worcestershiresås. Tillsätt olja i en tunn stråle under ständig vispning. Rör ner parmesanosten. Smaka av med salt, svartpeppar och eventuellt mer färskpressad citron.
- Skär pancettan i mindre bitar och stek knaprigt i en stekpanna. Låt rinna av på ett hushållspapper.
- Koka äggen i ca 7-8 minuter – då är äggvitan fast och äggulan något krämigt. Skölj med kallt vatten. Skala och skär i klyftor.
- Skär romansalladen i två delar på längden. Pensla snittsidan med olivoljaoch grilla tills den får fina grillränder.
- Lägg upp salladen på ett stort fat, strö över pancetta och örtkrutonger. Lägg på äggklyftorna och ringla över lite av dressingen. Salta och peppra. Servera resten av dressingen på sidan av.


