Spaghetti marinara alla griglia

Något jag i princip alltid beställer ifall det finns på menyn är skaldjurspasta. Det är en rätt som jag även gillar att laga hemma i Sverige. Men nu när värmen kommer så vill man ju laga så mycket som möjligt på grillen – och då kom jag på den genialiska idén att grilla skaldjuren. Detta recept är ”next level” som är så populärt att säga i alla tiktok-matlagningsfilmer…Receptet har vi ursprungligen skrivit för tidningen Allt om mat.

Antal: ca 6 portioner portioner

Ingredienser:

  • 1 kg blåmusslor
  • ca 250 g små bläckfisk
  • 200 g kammusslor
  • 200 g skalade svenska räkor eller MSC-märkta kungsräkor
  • 12 havskräftor
  • 400 g okokt bucatini
  • Hackad bladpersilja till servering
  • 1 vitlöksklyfta
  • ca 1/2 dl olivolja
  • 1 rivet skal från citron
  • 2 tsk färskpressad citronsaft
  • 1/4 tsk salt
  • 2 schalottenlök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 3 msk olivolja
  • 1 morot
  • 1 selleristjälk
  • 2 förpackningar à 500g krossade tomater
  • 1/2 dl tomatpuré
  • 1/2 dl torrt vitt vin
  • 1 tsk sardellpuré
  • 2 tsk strösocker
  • 1 lagerblad
  • 1 tsk torkad oregano
  • 2 krm chiliflakes
  • 1 tsk salt
  • några varv nymald svartpeppar

Gör så:

  1. Skala och finhacka lök och vitlök. Skala moroten och finhacka. Finhacka selleristjälken. Fräs lök i olja i en kastrull i några minuter. Tillsätt vitlök, morot och selleri och stek i ytterligare några minuter. Tillsätt krossade tomater, tomatpuré, vin, sardellpuré, socker och kryddor. Låt puttra i ca 20 minuter, under lock på glänt. Smaka av med salt och peppar.
  2. Under tiden att såsen kokar, gör i ordning skaldjuren. Blanda alla ingredienserna till marinaden.
  3. Dela bläckfisken i mindre bitar. Blanda bläckfisk, kammusslor, räkor, och havskräftor med marinaden. Rensa och borsta blåmusslorna under rinnande kallt vatten. Kasta de som är skadade och de som inte sluter sig.
  4. Koka pastan al dente enligt anvisningarna på förpackningen. Om du upplever att tomatsåsen är för tjock, kan du spara lite av kokvattnet när du häller av den för att spä ut såsen.
  5. När kolen har en fin glöd, börja grilla skaldjuren. Man kan med fördel grilla de olika skaldjuren var för sig då de har olika grilltider. Gemensamt är att de ska alla grillas relativt snabbt – så det måste vara en riktigt het glöd. Ha locket på grillen när du grillar blåmusslorna. Blåmusslorna ska grillas tills de har öppnat sig. Släng de som inte öppnar sig.
  6. Blanda pastan med tomatsåsen. Vänd försiktigt ner skaldjuren och strö sedan över persilja. Servera gärna med grillat bröd.

0
Prenumerera
Notis om
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

Nästa inlägg

Bulgur- och spenat­sallad med jord­gubbar och ädelost

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x