
När vi flyttade till Sverige, bjöd vår mormor på den här inkokta laxen till vår välkomstmiddag. Året var 1982, det var en ljus och varm sommarkväll och vi satt på den inglasade verandan som doftade pelargoner, i hennes sommarstuga i Nor utanför Järvsö. Det som gör en måltid minnesvärd är ofta en kombination av maten, miljön, sällskapet och händelserna runt omkring den. Den här rätten lagar vi ofta och har även blivit våra barns favorit.Receptet kommer från vår bok Till bords med systrarna Eisenman
Antal: 4 portioner portioner
Ingredienser:
- ca 800 g färskpotatis
- salt och svartpeppar
- dill och citronskivor till garnering
- ca 800 g laxfilé
- 1 1/2 liter vatten
- 1 msk (12 %) ättiksprit
- 1 msk salt
- 2 lagerblad
- 5 vitpepparkorn
- 5 dillkvistar
- 1/2 rödlök
- 2 morötter
- 150 g gurka
- 10 rädisor
- 150 g blomkål
- 3 dl vatten
- 2 dl strösocker
- 1 dl (12 %) ättiksprit
- 6 kryddpepparkorn
- 1 lagerblad
- 1/2 tsk gula senapsfrön
- 1/2 tsk salt
- 2 dl majonnäs
- 2 dl gräddfil
- 1 msk skånsk senap
- ca 1/2 dl hackad dill
- salt och vitpeppar
Gör så:
- Börja med de picklade grönsakerna genom att skala och skiva rödlök och morötter. Kärna ur och skiva gurkan. Skär rädisorna i klyftor och bryt blomkålen i mindre buketter. Koka moroten i lättsaltat vatten i 8 minuter. Låt blomkålen koka med de sista 4 minuterna. Spola grönsakerna kalla. Koka upp vatten, socker, ättiksprit, kryddpeppar, lagerblad, senapsfrön och salt. Låt lagen kallna. Varva alla grönsaker i en burk eller bunke och håll på lagen. Låt dra i minst 3 timmar före servering.
- Skär laxen i portionsstora skivor. Koka upp vatten, ättiksprit och kryddor i en stor kastrull. Låt sjuda i några minuter. Lägg ner laxbitarna i lagen, koka upp igen och ta sedan av kastrullen från plattan. Låt laxen svalna i sin lag.
- Rör ihop ingredienserna till dillsåsen. Smaka av med salt och vitpeppar.
- Koka potatisen i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och låt svalna något. Skär i bitar och blanda försiktigt med de picklade grönsakerna. Smaka av med salt och peppar.
- Lägg upp laxen på tallrikar eller på ett stort fat. Garnera med färsk dill och citronskivor. Servera med potatis, grönsaker och dillsås.


