
Kirskål växer oftast i stora mängder och passar därför att göra pesto utav. Plocka gärna när bladen är späda. Foto Lisa Björner
Tid: Tid: ca 30 minuter + 40 minuter jäsning
Antal: 1 pizza portioner
Ingredienser:
- 125 g ricottaost
- ½ dl färskriven parmesan
- 2 mozzarella à 125 g, strimlad
- 1 krm salt
- ½ tsk nymalen svartpeppar
- jungfruolivolja av god kvalité
- 12 g jäst (¼ paket)
- 1 ½ dl vatten, rumsvarmt
- 1 msk olja
- 4 – 4 ½ dl vetemjöl
- 1 tsk salt
- ½ liter späda kirskålsblad, sköljda
- 1 kruka basilika
- ½ dl pistagenötter
- 30 g riven parmesan
- 1 vitlöksklyfta
- ca 1 dl olivolja
- ¼ tsk salt
- en nypa svartpeppar
Gör så:
- Pizzadeg: Smula ner jästen i en bunke till pizzadegen. Tillsätt vatten, olja och nästan allt mjöl. Arbeta degen i en köksmaskin i 5 minuter eller för hand i 10 minuter. Tillsätt saltet och fortsätt knåda degen smidig några minuter till. Ta upp degen på ett mjölat bakbord och forma till slät bulle. Lägg bullen på ett oljat fat, olja försiktigt degen ovanpå och täck med plastfolie. Låt degen jäsa i rumstemperatur i ca 2 timmar.
- Pesto: Skölj kirskålen. Mixa alla ingredienser till förutom olivoljan. Tillsätt olivolja i en tunn stråle under fortsatt mixning. Smaka av med salt och peppar.
- Värm ugnen till 250 grader. Lägg in en plåt i ugnen.
- Ta upp degen på ett mjölat bakbord. Tryck ut degen till en pizzabotten och lägg på ett bakplåtspapper. Lägg pizzabotten på den varma plåten och grädda mitt i ugnen i ca 6 – 8 minuter.
- Blanda ricotta, parmesan och salt. Riv mozzarellan. Bred ricottakrämen jämnt över degen och strö över mozzarellan. Grädda mitt i ugnen i ytterligare ca 8 minuter.
- Ringla över peston och olivolja. Strö över svartpeppar. Servera direkt.


