
Dessa sötsyrliga bullar är lite härligt kletiga med både rabarberfyllning och glasyr. Vill du enkelt göra egen rabarbersylt hittar du receptet här!Foto: Lisa Björner
Tid:
Antal: ca 24 bullar portioner
Ingredienser:
- 25 g jäst
- 2 1/2 dl mjölk, rumsvarm
- ¾ dl strösocker
- ½ tsk salt
- 6 – 7 dl vetemjöl
- 75 g smör, rumsvarmt
- ca 100 g rumsvarmt smör
- ½ dl strösocker
- ca 3 dl rabarbersylt (se ingress)
- 1 ägg till pensling
- 2 dl florsocker
- 1 – 1 1/2 msk vatten
Gör så:
- Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och vispa tills jästen har löst sig. Blanda i socker, salt och nästan allt mjöl. Knåda degen, gärna i en hushållsassistent, tills den är smidig. Tillsätt smöret lite åt gången och fortsätt knåda tills allt smör har arbetats in i degen. Degen ska vara relativt kladdig – men är den för kladdig kan man tillsätt lite mer mjöl. Låt jäsa övertäckt i bunken tills den dubblar i storlek, ca 1 timme.
- Ta upp degen på en mjölad arbetsbänk och kavla ut den till en rektangel, ca 50 x 35. Blanda smör och socker och bred ut jämt över degen. Bred ut rabarbersylten över smöret. Rulla ihop degen från långsidan. Skär i 24 bitar och lägg ner i en smord och mjölad ugnsform. Täck med bakduk och låt jäsa till dubbel storlek, ca 30 minuter.
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda i mitten av ugnen i ca 25 minuter eller tills bullarna är gyllenbruna. Får de färg för snabbt kan man täcka med lite folie. Låt kallna.
- Glasyr: Blanda till glasyren och ringla över bullarna.


