
Nu är värmen äntligen här (iallafall i Stockholm). Så nu blir det grillpremiär. Vad sägs om dessa grillade flatbread med burrata, tomat och svensk pesto. Brödet kan tillagas direkt på gallret på grillen alternativt i en stek- eller grillpanna.
Tid:
Antal: 4 st portioner
Ingredienser:
- 300 g burrata
- ca 350 g tomater, gärna blandade färger
- flingsalt, svartpeppar och färska örter till garnering
- 1 1/4 dl vatten
- 1/5 pkt färsk jäst
- 1 msk olivolja
- 1/2 tsk salt
- 1/2 tsk strösocker
- ca 3 1/2 dl vetemjöl special
- 1 dl hackad dill
- ½ dl hackad bladpersilja
- ½ dl hackad gräslök
- 25 g babyspenat
- 1 liten vitlöksklyfta, pressad
- 100 g prästost, riven
- 1 dl rostade solroskärnor
- 1 msk pressad citronsaft
- rivet skal från 1 liten citron
- 1/2 tsk salt
- en nypa svartpeppar
- 1 dl rapsolja
Gör så:
- Värm vattnet till fingervarmt, ca 37 grader. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och blanda tills jästen har löst sig. Rör ner olja, salt, socker och nästan allt vetemjöl. Arbeta degen smidig. Rulla till en boll och lägg i en oljad bunke. Sätt plast över bunken och låt jäsa i 45 – 60 minuter i rumstemperatur, eller tills den har dubblat i storleken.
- Under tiden degen jäser, gör peston genom att mixa alla ingredienser förutom olja i matberedare till en smulig massa. Försätt mixa och tillsätt oljan i en tunn stråle.
- Dela degen i 4 bitar. Kavla ut till ovala formar på ett mjölat underlag. Låt vila i 5 – 10 minuter. Grilla brödet direkt på gallret över en het glöd i 2 – 3 minuter på varje sida, eller tills den är genomgräddat och har fått fina grillränder. Det går även bra att steka i en torr och het stek- eller grillpanna.
- Skiva tomaterna eller skär i halvor. Riv burratan i bitar. Bred ut pesto på bröden och toppa med burrata och körsbärstomater. Strö över flingsalt, nymalen svartpeppar och färska örter.


