Filo- och grönkålsgratäng med feta

En krämig gratäng med härlig sälta. Servera som tillbehör till kött, fisk eller kyckling eller som en ensamrätt med t ex en fräsch sallad,

Tid:
Antal: ca 4 portioner portioner

Ingredienser:

  • 500 g grönkål
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 msk olivolja
  • 25 g smör
  • ½ dl vetemjöl
  • 2 dl mjölk
  • 3 dl vispgrädde
  • rivet skal från 1 citron
  • 200 g feta
  • ca 25 g smält smör
  • 6 ark filodeg

Gör så:

  1. Värm ugnen till 200 grader. Smörj en ugnsform.
  2. Tag bort grova stjälkar från grönkålen och skölj den ordentligt i kallt vatten. Förväll kålen i ca 1 minut i lättsaltat vatten. Låt vattnet rinna av och hacka sedan kålen grovt.
  3. Skala lök och vitlök och finhacka. Fräs löken i olivolja i några minuter. Ställ åt sidan.
  4. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölet under vispning. Vispa runt snabbt för att röra ut eventuella klumpar. Tillsätt mjölken och sedan grädden lite i taget under vispning på medelhög värme. Se till att det inte blir några klumpar. Höj värmen och låt koka upp under omrörning. Låt sedan sjuda under fortsatt omrörning i ca 10 minuter. Rör ner lök, kål och citronskal. Smaka av med salt och peppar.
  5. Häll ner blandningen i ugnsformen. Smula fetan och strö över.
  6. Skär 6 ark med filodeg i samma storlek som formen. Lägg ett ark på formen, pensla med smör. Gör på samma vis med resterande ark. Avsluta med att pensla smör på toppen.
  7. Grädda i mitten av ugnen i ca 30 minuter eller tills filodegen är gyllenbrun. Låt gärna stå i 10 minuter innan servering.

0
Prenumerera
Notis om
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

Nästa inlägg

Khachapuri

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x