
Bulgogi, som betyder eldkött, är en koreansk rätt där strimlad biff marineras och steks på traditionellt vis direkt vid bordet. Till biffen serverar man ris och kimchi som rullas in i salladsblad. Här serverar vi bulgogin med de koreanska nudlarna dang myun, gjorda på sötpotatis, men det går även utmärkt med andra nudlar.
Antal: ca 4 portioner portioner
Ingredienser:
- 600 g biff
- 2 morötter
- ½ zucchini
- 2 salladslökar
- ca 200 g eller 250 g sötpotatisnudlar eller glasnudlar
- 4 msk svarta och/eller vita sesamfrön
- 2 msk sesamolja
- 3 msk japansk soja
- 1 msk farinsocker
- ca 2 msk rapsolja
- ca 100 g färska böngroddar
- salt
- Marinad
- 1 dl japansk soja
- 3 msk farinsocker
- 2 pressade vitlöksklyftor
- 2 skivade salladslökar
- 3 msk sesamolja
- 1 msk svartpeppar
- 1 msk riven färsk ingefära
- skivad salladslök
Gör så:
- Skär köttet i tunna strimlor.
- Blanda ihop ingredienserna till marinaden. Låt köttet marinera i kylen i minst 45 minuter.
- Skala och skär morötterna i tunna stavar. Skär även zucchinin i tunna stavar. Skiva salladslöken.
- Koka nudlarna enligt anvisningarna på förpackningen. Häll av vattnet.
- Rosta sesamfröna på medelvärme i en torr panna.
- Blanda sesamolja, sesamfrön, soja och farinsocker och rör ihop med nudlarna. Lägg på ett lock så att nudlarna håller sig varma.
- Värm lite olja i en wok eller stekpanna. Sila bort marinaden från köttet. Stek köttet i någon minut tills det får färg. Lägg åt sidan.
- Stek morot och zucchini i ca 3 minuter eller tills de börjar mjukna.
- Blanda köttet med nudlarna, de stekta grönsakerna och böngroddarna.
- Salta efter smak. Toppa med skivad salladslök.


