
En favorit är att koka ägg och sen doppa i smaksatt salt eller någon god kryddblandning. Tre favoriter är citron- och chilisalt, dukkah och örtsalt. Med vaktelägg blir det lite mer elegant – och med hönsägg mer generöst!
Ingredienser:
- 1 dl flingsalt
- 1 citroner
- 1 tsk chiliflingor
- 1 ½ dl flingsalt
- 1 tsk torkad oregano
- 1 tsk torkad persilja
- 1 tsk torkad basilika
- ½ tsk torkad mejram
- ½ tsk torkad rosmarin
- ½ tsk torkad timjan
- ½ tsk vitlökspulver
- 1 krm torkad salvia
- ½ dl hasselnötter
- 2 msk vita och/eller svarta sesamfrön
- 1 msk korianderfrön
- 2 tsk spiskumminfrön
- 2 tsk flingsalt
Gör så:
- Värm ugnen till 75 grader. Tvätta citronerna och riv skalet utan att få med det beska vita. Sprid ut skalet på en plåt med bakplåtspapper och torka i ugnen i cirka 10 minuter. Det kan också torkas i rumstemperatur men då tar det ett par timmar. Mortla eller mal saltet med citronskalet och chiliflingor
- Mortla eller mal alla ingredienserna
- Värm ugnen till 175 grader. Rosta hasselnötterna i ugnen i ca 10 minuter. Rör om då och då. Lägg nötterna i en ren handduk och gnugga dem mellan händerna så att skalet lossnar. Hacka nötterna
- Rosta sesamfröna i en torr stekpanna under omrörning. Låt svalna. Rosta koriander och spiskummin i en torr stekpanna tills det börjar dofta gott. Mal eller mortla de rostade kryddorna till ett fint pulver
- Blanda med nötter, sesamfrön och salt


