
Genom att rosta sötpotatisen och morötterna får man en intensivare och djupare smak än om man kokar dem. Detta soppa passar perfekt om man vill ta tillvara på rotfruksrester – då det går även bra att slänga ner t ex palsternacka, rotselleri eller pumpa.
Tid: ca 50 min
Antal: ca 4 portioner portioner
Ingredienser:
- ca 500 g sötpotatis
- ca 500 g morötter
- 1 gul lök
- 4 vitlöksklyftor
- ca 1 liter hönsbuljong/grönsaksbuljong
- 1 tsk thai röd currypasta
- 1 msk riven färsk ingefära
- 2,5 dl kokosmjölk
- salt och peppar
- ev koriander till garnering
Gör så:
- Skala och skär sötpotatis och morötter i grova bitar. Skala löken och skär i halvmånar. Skala vitlöksklyftorna. Lägg allt i en ugnsfast form.
- Ringla över lite olja och grilla i ugnen, i 200 grader, i 30 – 40 minuter. Rör om då och då.
- Lägg ner de rostade grönsakerna och löken i en kastrull (eller mixer). Tillsätt buljong, röd currypasta, ingefära och kokosmjölk. Mixa slät.
- Värm och låt småputtra i 5 minuter. Späd eventuellt med lite vatten till önskad konsistens. Smaka av med salt och peppar. Garnera ev med koriander.
- TIPS!
- Tillsätt 3 msk jordnötssmör.
- Tillsätt en skvätt limesaft och lite rivet limeskal.
- Riv ner lite apelsinskal.
- Tillsätt en skvätt asiatiskt fisksås.
- Toppa med furikake.
- Toppa med Scichimi Togarashi.
- Toppa med chiliflakes.
- Låt kaffirlimeblad eller citrongräs koka med på slutet. (Öka då tiden som soppan kokar till ca 15 min)


