Rostad sötpotatis- & morotssoppa med kokos

Genom att rosta sötpotatisen och morötterna får man en intensivare och djupare smak än om man kokar dem. Detta soppa passar perfekt om man vill ta tillvara på rotfruksrester – då det går även bra att slänga ner t ex palsternacka, rotselleri eller pumpa.

Tid: ca 50 min
Antal: ca 4 portioner portioner

Ingredienser:

  • ca 500 g sötpotatis
  • ca 500 g morötter
  • 1 gul lök
  • 4 vitlöksklyftor
  • ca 1 liter hönsbuljong/grönsaksbuljong
  • 1 tsk thai röd currypasta
  • 1 msk riven färsk ingefära
  • 2,5 dl kokosmjölk
  • salt och peppar
  • ev koriander till garnering

Gör så:

  1. Skala och skär sötpotatis och morötter i grova bitar. Skala löken och skär i halvmånar. Skala vitlöksklyftorna. Lägg allt i en ugnsfast form.
  2. Ringla över lite olja och grilla i ugnen, i 200 grader, i 30 – 40 minuter. Rör om då och då.
  3. Lägg ner de rostade grönsakerna och löken i en kastrull (eller mixer). Tillsätt buljong, röd currypasta, ingefära och kokosmjölk. Mixa slät.
  4. Värm och låt småputtra i 5 minuter. Späd eventuellt med lite vatten till önskad konsistens. Smaka av med salt och peppar. Garnera ev med koriander.
  5. TIPS!
  6. Tillsätt 3 msk jordnötssmör.
  7. Tillsätt en skvätt limesaft och lite rivet limeskal.
  8. Riv ner lite apelsinskal.
  9. Tillsätt en skvätt asiatiskt fisksås.
  10. Toppa med furikake.
  11. Toppa med Scichimi Togarashi.
  12. Toppa med chiliflakes.
  13. Låt kaffirlimeblad eller citrongräs koka med på slutet. (Öka då tiden som soppan kokar till ca 15 min)

0
Prenumerera
Notis om
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

Nästa inlägg

Liba-pizza med Västerbottens­ost och svart peppar

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x