
En ljuvlig smakupplevelse av hemgjord gnocchi med Gruyère, brynt smör, friterad salvia och rostade hasselnötter.
Antal: ca 4 portioner portioner
Ingredienser:
- 1 kg potatis
- 1 stort ägg
- ca 3 dl + extra vetemjöl
- 50 g Gruyère AOP
- 1 1/2 tsk salt
- 150 g smör
- 1 kruka salvia
- 1/2 dl rostade hasselnötter
Gör så:
- Koka potatisen mjuk. Häll av vattnet och låt svalna precis så att potatisen går att hålla i. Skala potatisen och pressa i en potatispress. Låt svalna helt.
- Tillsätt ägg, Gruyère, salt och ca 2 dl vetemjöl. Blanda ihop med mjöliga händer, precis så att allt mjöl blandas i. Tillsätt mer mjöl, lite i taget tills degen är smidig. Överarbeta den inte.
- Klä 2 bakplåtar med bakplåtspapper och strö över lite vetemjöl.
- Dela degen i 8 bitar på en mjölad bänk. Rulla ut varje bit till en rulle, ca 30 cm lång.Skär ca 2 cm stora bitar. Tryck till varje bit med en gaffel och lägg på plåten.
- Koka upp saltat vatten. Lägg ner några gnocchi och låt koka i sjudande vatten. Gnocchin är klara när den flyter upp till ytan. Koka ej för länge! Låt rinna av i ett durkslag. Lägg över på bakplåtspapper och fortsätt på samma sätt med resten av gnocchin.
- Smält smöret i en kastrull. När det börjar sjuda, tillsätt salvian och fritera i ca 20 sekunder. Låt rinna av på hushållspapper.
- Fortsätt sjuda smöret tills det har brynts.
- Lägg ner gnocchin i en stekpanna med lite av det brynta smöret (inklusive bottensatsen) och värm.
- Lägg upp på tallrikar och garnera med salvia och hasselnötter. Servera resten av smöret vid sidan om.


