Gnocchi med Gruyère, brynt smör, friterad salvia och rostade hasselnötter

En ljuvlig smakupplevelse av hemgjord gnocchi med Gruyère, brynt smör, friterad salvia och rostade hasselnötter.

Antal: ca 4 portioner portioner

Ingredienser:

  • 1 kg potatis
  • 1 stort ägg
  • ca 3 dl + extra vetemjöl
  • 50 g Gruyère AOP
  • 1 1/2 tsk salt
  • 150 g smör
  • 1 kruka salvia
  • 1/2 dl rostade hasselnötter

Gör så:

  1. Koka potatisen mjuk. Häll av vattnet och låt svalna precis så att potatisen går att hålla i. Skala potatisen och pressa i en potatispress. Låt svalna helt.
  2. Tillsätt ägg, Gruyère, salt och ca 2 dl vetemjöl. Blanda ihop med mjöliga händer, precis så att allt mjöl blandas i. Tillsätt mer mjöl, lite i taget tills degen är smidig. Överarbeta den inte.
  3. Klä 2 bakplåtar med bakplåtspapper och strö över lite vetemjöl.
  4. Dela degen i 8 bitar på en mjölad bänk. Rulla ut varje bit till en rulle, ca 30 cm lång.Skär ca 2 cm stora bitar. Tryck till varje bit med en gaffel och lägg på plåten.
  5. Koka upp saltat vatten. Lägg ner några gnocchi och låt koka i sjudande vatten. Gnocchin är klara när den flyter upp till ytan. Koka ej för länge! Låt rinna av i ett durkslag. Lägg över på bakplåtspapper och fortsätt på samma sätt med resten av gnocchin.
  6. Smält smöret i en kastrull. När det börjar sjuda, tillsätt salvian och fritera i ca 20 sekunder. Låt rinna av på hushållspapper.
  7. Fortsätt sjuda smöret tills det har brynts.
  8. Lägg ner gnocchin i en stekpanna med lite av det brynta smöret (inklusive bottensatsen) och värm.
  9. Lägg upp på tallrikar och garnera med salvia och hasselnötter. Servera resten av smöret vid sidan om.

0
Prenumerera
Notis om
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

Nästa inlägg

Caponata – italiensk tomat- & auberginegryta

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x