
En läcker viltskavsgryta med Västerbottensostkräm som mättar fint i magen. Här använder vi viltskav men det går förstås även bra med bara renskav eller älgskav.
Tid: ca 1 timme
Antal: 4 portioner portioner
Ingredienser:
- 1 gul lök
- 1 vitlöksklyfta
- 200 g champinjoner
- ca 600 g mandelpotatis
- 2 äpplen
- 5 msk smör
- 2 paket viltskav à ca 240 g, lätt tinat
- 1 ½ liter köttbuljong
- 1 dl vispgrädde
- 2 msk kinesisk soja
- ca ½ dl lingon
- Salt och svartpeppar
- Hackad persilja till garnering
- 1 1/2 dl crème fraîche
- 1/2 dl riven Västerbottensost
Gör så:
- Smaka av med salt och peppar. Rör ner äppelklyftor, svamp och lingon. Garnera grytan med persilja. Servera med Västerbottensostkräm.
- Blanda ingredienserna till Västerbottensostkrämen.
- Skala och hacka lök och vitlök. Skär champinjoner i klyftor. Skär mandelpotatis i lika stora bitar. Kärna ur och skär äpplet i klyftor.
- Värm 2 msk smör i en stekgryta och fräs champinjonerna gyllenbruna. Lägg åt sidan. Stek äppelklyftorna snabbt i 2 msk smör – de ska få färg men inte bli för mjuka. Lägg åt sidan.
- Smält resterande smör i grytan, tillsätt lök och fräs i några minuter. Tillsätt viltskav och stek tills den har fått lite färg. Rör om och sär på bitarna så att de steks jämt.
- Tillsätt potatis, buljong, vispgrädde och soja i kastrullen och låt koka upp. Låt sedan sjuda tills potatisen är mjuk.


