Fisksoppa med fänkål och räkor

Vi fortsätter att preppa middagarna inför vårt sportlov i fjällen. Fryst fisk går att hitta i alla matbutiker även om den är på en liten skidort. Så vårt tips är att göra klar soppan i förväg – minus fisken. Fisken kan du sedan köpa på plats. Sedan är det bara att lägga ner den i soppan och värma! Servera gärna med lite lantbröd.

Tid: ca 45 min
Antal: ca 4 portioner portioner

Ingredienser:

  • 400 g fisk (laxfilé och torskfilé)
  • 500 g kokta räkor med skal
  • 1 gul lök
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 morot
  • 1 palsternacka
  • 1/2 fänkål
  • 2 msk olivolja
  • 1 förpackning krossade tomater á 500 g
  • 2 msk tomatpuré
  • 5 dl fiskbuljong
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 1 lagerblad
  • 1 tsk timjan
  • en nypa chiliflakes
  • ca 1 1/4 tsk salt
  • ¼ tsk svartpeppar
  • 1/2 dl majonnäs
  • 1/2 dl gräddfil
  • rivet skal från ½ citron
  • hackad persilja till garnering
  • lantbröd till servering

Gör så:

  1. Skär fiskfiléerna i bitar. Skala räkorna.
  2. Skala och finhacka lök och vitlök. Skala och skär morot och palsternacka i bitar. Ansa och hacka fänkålen. Fräs lök i olja i en stekgryta eller stor kastrull i några minuter. Tillsätt vitlök, morot, palsternacka och fänkål och fräs i ytterligare några minuter. Tillsätt krossade tomater, tomatpuré, buljong, vin, lagerblad, timjan och chiliflakes. Koka upp och låt sjuda under lock i ca 15 minuter. Smaka av med salt och peppar.
  3. Lägg ner fisken i grytan. Låt småputtra under lock i ca 4 minuter eller tills fisken är klar. Tillsätt räkor och låt puttra i ytterligare 1 minut.
  4. Rör ihop majonnäs, gräddfil och citronskal.
  5. Strö hackad persilja över soppan. Servera med gräddfilsblandningen och lite lantbröd.

0
Prenumerera
Notis om
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

Nästa inlägg

Lasagnette med salsiccia- och tomatsås

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x