
En vacker paj med söt och len italiensk maräng som bryter av perfekt mot den syrliga och krämiga citronfyllningen.
Antal: 8-12 bitar portioner
Ingredienser:
- 3 dl vetemjöl
- 125 g smör
- 2 msk strösocker
- 2 – 3 msk iskallt vatten
- 5 äggulor
- 3 dl vatten
- 2 ½ dl strösocker
- ½ dl majsstärkelse
- 1 ½ dl färskpressad citron
- 1 msk finrivet citronskal
- 25 g smör
- 2 äggvitor
- 1 ½ dl strösocker
- 2 msk vatten
Gör så:
- Värm ugnen till 225 grader.
- Gör pajdegen genom att arbeta snabbt ihop vetemjöl, smör, socker och vatten för hand eller i matberedare. Överarbeta inte degen.
- Kavla ut eller tryck ut degen i en pajform med löstagbar botten. Nagga bottnen och ställ in formen i kylen i ca 30 minuter.
- Grädda i ca 15 minuter eller tills degen får fin färg.
- Vispa ihop äggulorna i en skål.
- I en kastrull, vispa ihop vatten, socker, majsstärkelse, citronsaft och citronskal. Värm under omrörning tills den tjocknar. Stäng av värmen.
- Vispa ner några matskedar citronkräm i äggulorna.
- Vispa sedan äggulorna ner i citronkrämen i kastrullen och värm upp igen under omrörning tills första bubblorna visar sig.
- Tag bort från värmen, vispa i smöret och häll krämen ner i pajformen.
- Låt svalna och kyl sedan i några timmar. Obs – täck ej med folie då det kan fastna i krämen.
- För att göra marängen, koka upp vatten och socker till 121 grader.
- Under tiden, vispa äggvitorna till ett hårt skum.
- När sockerlagen är rätt temperatur häll ner den i en tunn stråle i äggvitorna under fortsatt vispning.
- Vispa tills marängen är kall.
- Fyll en spritspåse med marängen.
- Spritsa ut marängen vackert på pajen.
- Ifall inte all maräng går åt – spritsa ut på ett bakplåtspapper och grädda i 125 grader tills marängerna har torkat


