Ugnsbakad blomkål med grönkålspesto

Vi är väldigt traditionella vad det gäller julmat – men denna ugnsbakade blomkål fylld med grönkålspesto tycker vi är ett spännande och gott inslag på julbordet.

Tid:
Antal: 4-6 portioner portioner

Ingredienser:

  • 1 stor blomkål
  • 150 g grönkål
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 kruka basilika
  • 1 dl rostade pinjenötter
  • 50 g västerbottensost
  • 1 dl olivolja
  • 2-3 msk ströbröd
  • Salt och nymalen svartpeppar

Gör så:

  1. Värm ugnen till 200 grader
  2. Kör alla ingredienser till peston (förutom ströbrödet ) till en röra i en matberedare eller mixer. Rör i ströbrödet och smaka av med salt och peppar
  3. Försiktigt skär bort mittstocken av blomkålen – men tänk på att blomkålen ska fortfarande sitta ihop. Lägg blomkålen i en kastrull och fyll på med vatten, ungefär halvvägs upp. Koka upp och låt blomkålen sjuda under lock i ca 5 minuter. Ta upp blomkålen ur kastrullen och låt ånga av lite
  4. Fyll en spritspåse med grönkålspeston och fyll hålet i blomkålen – gärna så att det trycks ut lite mellan buketterna. Lägg blomkålen i en ugnsform, täckt med bakplåtspapper. Pensla på lite olivolja runtom blomkålen. Salta och peppra
  5. Ställ in i ugnen i ca 40 minuter, eller tills blomkålen är mjuk. Sätt på grillen på ugnen och ugnsbaka i några minuter tills blomkålen blir gyllenbrun. Servera direkt

0
Prenumerera
Notis om
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

Nästa inlägg

Julens drinkar

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x