
Vi är väldigt traditionella vad det gäller julmat – men denna ugnsbakade blomkål fylld med grönkålspesto tycker vi är ett spännande och gott inslag på julbordet.
Tid:
Antal: 4-6 portioner portioner
Ingredienser:
- 1 stor blomkål
- 150 g grönkål
- 2 vitlöksklyftor
- 1 kruka basilika
- 1 dl rostade pinjenötter
- 50 g västerbottensost
- 1 dl olivolja
- 2-3 msk ströbröd
- Salt och nymalen svartpeppar
Gör så:
- Värm ugnen till 200 grader
- Kör alla ingredienser till peston (förutom ströbrödet ) till en röra i en matberedare eller mixer. Rör i ströbrödet och smaka av med salt och peppar
- Försiktigt skär bort mittstocken av blomkålen – men tänk på att blomkålen ska fortfarande sitta ihop. Lägg blomkålen i en kastrull och fyll på med vatten, ungefär halvvägs upp. Koka upp och låt blomkålen sjuda under lock i ca 5 minuter. Ta upp blomkålen ur kastrullen och låt ånga av lite
- Fyll en spritspåse med grönkålspeston och fyll hålet i blomkålen – gärna så att det trycks ut lite mellan buketterna. Lägg blomkålen i en ugnsform, täckt med bakplåtspapper. Pensla på lite olivolja runtom blomkålen. Salta och peppra
- Ställ in i ugnen i ca 40 minuter, eller tills blomkålen är mjuk. Sätt på grillen på ugnen och ugnsbaka i några minuter tills blomkålen blir gyllenbrun. Servera direkt


