
En färgglad bowl med rödbetspolenta, ädelost, rostade pumpakärnor och svartkålschips. I bilden har vi serverat den som en hel rätt – men den passar även fint på julbordet som små portioner, i till exempel små syltburkar.
Antal: 4 portioner portioner
Ingredienser:
- ca 650 g (ca 5-6 stycken) färska rödbetor
- 100 g svartkål eller grönkål
- ca 2 msk olivolja
- 1 schalottenlök
- 12 dl grönsaksbuljong
- 2 ½ dl polentagryn
- salt och peppar
- 100 g ädelost, smulad
- 1 dl rostade pumpakärnor
Gör så:
- Värm ugnen till 150 grader
- Skölj svartkålen och skär bort den grova mittstjälken. Riv bladen i mindre bitar och lägg i en ugnsform
- Ringla över ½ – 1 msk olivolja och massera in den så att bladen täckts med olja. Sprid ut bladen. Rosta i nedre delen av ugnen i ca 10 minuter eller tills de blir krispiga
- Hög ugnsvärmen till 200 grader
- Spar 1 – 2 rödbetor och koka resten till de är mjuka; ca 30 minuter – 1 timme beroende på storlek. Låt svalna några minuter och skrubba av skalen
- Skär rödbetorna i mindre bitar och kör i en matberedare eller med mixerstav till en slät puré
- Tag den okokta rödbetan, skala den och skär den i klyftor. Blanda med lite olivolja och ställ in i ugnen tills den är genomkokt, i ca 20-30 minuter
- Skala och finhacka schalottenlök. Fräs i 1 msk olivolja i en kastrull i några minuter. Häll i buljong och koka upp. Vispa i polentan och låt sjuda i cirka 15 minuter, eller tills den är klar. Rör ner rödbetspurén och smaka av med salt och peppar
- Fördela rödbetspolentan i 4 skålar och toppa med de ugnsbakade rödbetorna, ädelost, pumpakärnor och svartkålschips


