
En klassisk Thanksgiving-middag med helstekt kalkon, äpple- och salsiccia stuffing och skysås. Nedan hittar ni iallafall alla recepten som behövs för att lyckas med er Thanksgiving middag – eller varför inte servera som juldagsmiddag istället. Det är då många i Sverige har som tradition att äta kalkon.
Antal: 8-10 portioner portioner
Ingredienser:
- 1 (ca 5 kg), färsk eller fryst kalkon
- ca 125 g smält smör
- salt och peppar
- 1 1/2 gul lök
- 300 g färsk salsiccia
- 2 stjälkar bladselleri
- 1 äpple
- 1 msk rosmarin
- ca 125 g dagsgammalt bröd
- 1 1/2 dl hönsbuljong
- 1/2 dl hackad persilja
- salt och peppar
- efter tillagning skyn och beläggningen från kalkonen
- 1 morot
- 4 msk smör
- inkråmet från kalkonen
- 2 lagerblad
- 3 msk vetemjöl
- 1 msk kinesisk soja
- 2 msk rödvinbärsgelé
- salt och peppar
- 1,7 kg sötpotatis
- 250 g chévre
- 6 dl vispgrädde
- 1/2 tsk torkad timjan
- 1 tsk salt
- 1/4 tsk svartpeppar
- 1 paket (140 g) bacon
- 750 g brysselkål
- 2 msk smör
- 1 dl torkade tranbär
- salt och peppar
- 3 dl majsmjöl
- 1 dl vetemjöl
- 1 tsk bakpulver
- 1/2 tsk bikarbonat
- 2 msk strösocker
- 2 tsk salt
- 1 krm cayennepeppar
- ca 150 g zucchini
- 3 ägg
- 4 dl gräddfil
- ca 650 g avrunna majskorn
- 50 g smält smör
- 3 msk hackad gräslök
- 2 tsk hackad färsk timjan
- salt och peppar
Gör så:
- Skala och skiva sötpotatisen så tunt som möjligt.
- Smula chévren.
- Blanda vispgrädde, timjan, salt och svartpeppar.
- Varva sötpotatis och ost i formen.
- Häll över grädden.
- Grädda i ugnen i cirka 1 timme
- Stek baconet knaprigt i en stekpanna.
- Låt rinna av på hushållspapper och bryt det sedan i mindre bitar.
- Koka brysselkålen i cirka 5 minuter (fryst i 3 minuter).
- Värm ugnen till 175 grader.
- Skala och finhacka löken till stuffingen.
- Skär ett snitt i salsiccian, ta ur köttet och hacka det.
- Finhacka sellerin.
- Skala, kärna ur och skär äpplet i små bitar.
- Skär brödet i små bitar.
- Fräs lök och selleri i smör på låg värme i några minuter.
- Lägg i salsiccian och stek lite till.
- Lägg över i en skål och rör ihop med resten av ingredienserna.
- Smaka av med salt och peppar.
- Ta ur kalkonens inkråm men spara det till skyn.
- Skölj kalkonen och klappa den torr med hushållspapper.
- Lägg den i en ugnsfast form med bröstsidan uppåt.
- Fyll den med stuffing.
- Lägg det som inte får plats i en ugnsform.
- Pensla hälften av det smälta smöret på kalkonskinnet och krydda med salt och peppar. Täck med aluminiumfolie.
- Ställ in kalkonen i ugnen och låt den stå i 2 timmar.
- Ta bort folien, ös skyn över kalkonen och pensla på resten av det smälta smöret.
- Öka ugnsvärmen till 225 grader. Tillaga kalkonen i ytterligare 30 minuter eller tills innertemperaturen intill lårbenet är 75 grader.
- Ös den med jämna mellanrum.
- När kalkonen är klar, ta upp kalkonen ur formen och ställ åt sidan.
- Vispa ihop beläggningen och skyn som bildats.
- Skala och hacka lök och morot till såsen.
- Smält 2 msk av smöret i en kastrull.
- Fräs lök, morötter och inkråmet från kalkonen i några minuter.
- Häll i sky, lagerblad och buljong.
- Låt sjuda i cirka 30 minuter under lock.
- Sila bort grönsakerna och inkråmet.
- Smält resten av smöret i en annan kastrull.
- Vispa i mjölet och häll i buljongen under vispning.
- Låt såsen småkoka under vispning tills den börjar tjockna, i cirka 5 minuter.
- Rör i soja och rödvinbärsgelé.
- Smaka av med salt och peppar.
- Medan såsen kokar, ställ in eventuell överbliven stuffing i ugnen och låt den bli gyllenbrun.
- Värm ugnen till 200 grader. Smörj en stor ugnsform.
- Häll av vattnet och rör ihop kålen med smöret tills det smälter.
- Blanda brysselkålen med bacon och tranbär.
- Smaka av med salt och peppar.
- Värm ugnen till 175 grader.
- Smörj en stor ugnsform eller mindre portionsformar.
- Blanda alla torra ingredienser.
- Riv zucchinin och blanda den med ägg, gräddfil, majs, smör, gräslök och timjan.
- Rör ihop till en smet med de torra ingredienserna.
- Fördela smeten i formen eller formarna.
- Grädda i ugnen i 35–40 minuter för små formar och i 50–60 minuter för en större form.


