back-button

Systrarna Eisenman

Picture of the author

Baba ganoush toppad med furikake

  • ca 5 dl

Här blandar vi mellanöstern med det japanska köket. Furikake är nämligen en japansk kryddblandning medan baba ganoush är en aubergineröra från mellanöstern. All furikake kommer inte gå åt – spar och använd till att t ex strö över ris, grönsaker eller fisk.

Hur

Gör så här

1.

För att göra furikake, rosta sesamfröna i en torr stekpanna under omrörning. Låt svalna. Bryt sönder norin till mindre bitar och mixa till smulor i matberedare. Blanda med salt och sesamfröna.

2.

Värm ugnen till 225 grader.

3.

Nagga auberginerna med en gaffel. Lägg på en bakplåt, täckt med folie

4.

Grilla i ugnen i 25–30 minuter, eller tills de blir mörka och nästan bränt. Ta ut dem ur ugnen och låt svalna

5.

Halvera auberginerna och gröp ur köttet. Låt rinna av i en nätsil

6.

Lägg i en matberedare tillsammans med resten av ingredienserna och mixa till en slät kräm. Lägg upp i en skål och garnera med furikake. Servera med t ex pitabröd.

Ingredienser

Baba ganoush

800 g aubergine

2 msk tahini

1 vitlöksklyfta

1 msk färskpressad citron

1 tsk salt

En nypa svartpeppar

Furikake

1 dl vita och/eller svarta sesamfrön

3 ark nori (sjögräs)

1 1/2 msk flingsalt