
Mantou är ett kinesiskt ångat bröd som serveras som tillbehör till diverse rätter. Det kan även friteras efter att det har ångats, och då serveras det som en dessert – med kondenserad mjölk i vilken det doppas i. Mantau är egentligen samma bröd som kallas ”bao” men när man benämner det ”bao” är när det har en fyllning av t ex kött och ev andra ingredienser – vilket många är kanske mer bekant med. För 15 år sedan när jag var i Peking upptäckte jag detta bröd för första gången och blev helt förälskad – framförallt när det friteras. När ni ändå gör dem – så prova gärna både varianterna Vi har själv aldrig provat men kan tänka oss att efter de har friterats kan de även vara goda att rulla i florsocker eller doppa i nutella eller dulce de leche.
Antal: ca 8 stycken portioner
Ingredienser:
- 1 dl vatten
- 1 dl mjölk
- 2 msk rapsolja
- ¼ pkt (ca 12.5 g) färsk jäst
- 5 dl (300 g) vetemjöl
- ½ dl strösocker
- 1 tsk bakpulver
- 1 tsk salt
Gör så:
- Smula jästen i en bunke.
- Värm vatten och mjölk till fingervarmt, 37 grader.
- Häll lite av degspadet i bunken och rör tills all jäst har lösts upp.
- Tillsätt resten av degspadet och resterande ingredienser.
- Blanda för hand i ca 10 minuter eller i en köksassistent i ca 5 minuter till en smidig deg, Tillsätt eventuellt mera mjöl om det behövs.
- Lägg degen i en oljad bunke, Täck med plastfolie och låt jäsa i 1 timme och 45 minuter.
- Efter ca 1 timme, vänd på degen i bunken och tryck ner på degen med handflatan för att pressa ur luften.
- Vik in kanten mot mitten, ovanifrån och ner samt nedifrån och upp och tryck ner degen med handflatan efter varje vik.
- Vrid på bunken 90 grader och upprepa proceduren med at vika och trycka ur luften.
- Vänd på degen, så skarven ligger nedåt, och tryck ner en sista gång med handflatan.
- Täck med plastfolie igen och låt fortsätta jäsa i ytterligare 45 minuter.
- Ta upp degen på ett bakbord och kavla ut den till en raktangel, ca 1 cm tjock.
- Rulla ihop från ena långsidan.
- Lägg skarven nedåt och tryck till rullen lite så att den håller ihop.
- Skär sedan i ca 8 bitar.
- Lägg varje bit på bakplåtspapper och låt jäsa i 30 minuter.
- Lägg en ångkorg i en kastrull.
- Häll på lite vatten så att det täcker botten av kastrullen, men tänk på att det inte får nå upp till botten av ångkorgen.
- Lägg lite bakplåtspapper i botten av ångkorgen.
- Lägg hälften av bullarna i korgen.
- Sätt ett lock på kastrullen.
- Låt vattnet koka upp, sänk sedan värme något så att det endast sjuder.
- Ånga bullarna i ca 10 minuter.
- Stäng av värmen och lägg locket lite på glänt i några minuter (så att inte bullarna sjunker ihop).
- Plocka sedan ut bullarna och ånga resterande på samma vis.
- Servera direkt.


