back-button

Systrarna Eisenman

Picture of the author

Gös med sidfläsk och svamp samt potatispuré med prästost

  • ca 4 portioner

Här bjuder vi på den svenska versionen av surf ’n’ turf – i detta fall med fisk och fläsk. Med kantarellerna blir det dessutom en riktigt härlig hösträtt. (Självfallet går det utmärkt att byta ut kantarellerna mot annan svamp.) Även om gösen är god året om anses den vara smakmässigt bäst på hösten och vintern, när det är kallt och den går på djupa vatten.

Hur

Gör så här

1.

Skala potatisen och koka den mjuk i lätt saltat vatten.

2.

Riv prästosten under tiden.

3.

Häll av vattnet och låt potatisen ånga av.

4.

Pressa eller stöt potatisen.

5.

Tillsätt mjölk och smör och vispa till en slät puré.

6.

Rör i prästosten och smaka av med salt och peppar. Håll varmt.

7.

Skär sidfläsket i tärningar och stek dem i en stekpanna tills de är knapriga. Låt rinna av på hushållspapper.

8.

Stek svampen i en torr stekpanna tills vätskan som bildas har ångat bort.

9.

Tillsätt 25 g smör och fräs svampen över medelhög värme i ca 15 minuter.

10.

Smaka av med salt och svartpeppar. Håll varma.

11.

Dela gösfiléerna. Salta och peppra.

12.

Värm resten av smöret och olivoljan i en stekpanna.

13.

Stek gösen i cirka 3 minuter på varje sida.

14.

Strö sidfläsk och kantareller över gösen och servera med potatispurén.

15.

Garnera med gräslök.

Dryckestips!

1.

Här är ett lysande exempel på att rött vin passar utmärkt även till fisk, beroende på vilka tillbehör som serveras. Ett klassiskt val är en pinot noir, gärna från Bourgogne.

Ingredienser

Ingredienser

2 gösfiléer

150 g rökt sidfläsk eller bacon

150 g färska kantareller eller annan svamp

75 g smör

1 msk olivolja

salt

vitpeppar

finhackad gräslök

Potatispure

1 kg mjölig potatis

75 g lagrad prästost

1 dl varm mjölk

svartpeppar