Gös med sidfläsk och svamp samt potatispuré med prästost

Här bjuder vi på den svenska versionen av surf ’n’ turf – i detta fall med fisk och fläsk. Med kantarellerna blir det dessutom en riktigt härlig hösträtt. (Självfallet går det utmärkt att byta ut kantarellerna mot annan svamp.) Även om gösen är god året om anses den vara smakmässigt bäst på hösten och vintern, när det är kallt och den går på djupa vatten.

Antal: ca 4 portioner portioner

Ingredienser:

  • 2 gösfiléer
  • 150 g rökt sidfläsk eller bacon
  • 150 g färska kantareller eller annan svamp
  • 75 g smör
  • 1 msk olivolja
  • salt
  • vitpeppar
  • finhackad gräslök
  • 1 kg mjölig potatis
  • 75 g lagrad prästost
  • 1 dl varm mjölk
  • svartpeppar

Gör så:

  1. Skala potatisen och koka den mjuk i lätt saltat vatten.
  2. Riv prästosten under tiden.
  3. Häll av vattnet och låt potatisen ånga av.
  4. Pressa eller stöt potatisen.
  5. Tillsätt mjölk och smör och vispa till en slät puré.
  6. Rör i prästosten och smaka av med salt och peppar. Håll varmt.
  7. Skär sidfläsket i tärningar och stek dem i en stekpanna tills de är knapriga. Låt rinna av på hushållspapper.
  8. Stek svampen i en torr stekpanna tills vätskan som bildas har ångat bort.
  9. Tillsätt 25 g smör och fräs svampen över medelhög värme i ca 15 minuter.
  10. Smaka av med salt och svartpeppar. Håll varma.
  11. Dela gösfiléerna. Salta och peppra.
  12. Värm resten av smöret och olivoljan i en stekpanna.
  13. Stek gösen i cirka 3 minuter på varje sida.
  14. Strö sidfläsk och kantareller över gösen och servera med potatispurén.
  15. Garnera med gräslök.
  16. Här är ett lysande exempel på att rött vin passar utmärkt även till fisk, beroende på vilka tillbehör som serveras. Ett klassiskt val är en pinot noir, gärna från Bourgogne.

0
Prenumerera
Notis om
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

Nästa inlägg

Siciliansk pizza bianca med aubergine, ruccola­pesto och karamelliserad lök

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x