
En av våra absolut favoritkakor är en saftig citron- och yoghurtkaka. Här har vi lagt till blåbär – vars härliga sötma matchar perfekt med den syrliga citronen
Antal: ca 15 skivor portioner
Ingredienser:
- 2 1/2 dl strösocker
- 1 msk finrivet citronskal
- 2 msk färskpressad citronsaft
- 3 1/2 dl vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
- 1 tsk vaniljsocker
- 1/2 tsk salt
- 2 dl turkisk eller grekisk yoghurt
- 1 dl solrosolja
- 2 ägg
- ca 2 dl blåbär
- ev florsocker
Gör så:
- Värm ugnen till 175 grader. Smörj och mjöla en avlång bakform (1 1/2 liter).
- Rör ihop socker, citronskal och -saft och blanda med en gaffel. Blanda ordentligt tills sockret saftar till sig. Rör i yoghurt, olja och äggen, ett i taget och blanda till en slät smet.
- Blanda alla torra ingredienser och vänd ner dem i smeten. Rör försiktigt ner blåbären.
- Häll smeten i bakformen och grädda mitt i ugnen i 40 – 45 minuter, eller tills en provsticka är torr. Låt svalna helt. Pudra eventuellt florsocker över kakan.


