Blåbärsbabka

Detta klassiska judiska söta vetebröd fylls ofta med choklad eller kanel. Här har vi valt att fylla det med blåbär!

Antal: 1 limpa portioner

Ingredienser:

  • 25 g jäst
  • 1 dl vatten
  • 5 – 6 dl vetemjöl (300 – 360 g)
  • 1 ½ dl strösocker
  • 1/2 tsk salt
  • 2 små ägg
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 75 g smör, kylskåpskallt
  • äggula + 1 msk vatten
  • 250 g blåbär
  • 
1 ½ dl strösocker
  • 1 ½ dl strösocker
  • 250 g blåbär

Gör så:

  1. Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till fingervarmt, 37 grader. Häll lite av vattnet i bunken och rör tills all jäst har lösts upp. Tillsätt resten av vattnet och resterande ingredienser – förutom smöret. Knåda i en köksassistent eller för hand till en smidig deg. Hyvla sedan ner smöret och knåda i ytterligare ca 10 minuter, tills allt smör är inknådat i degen. Tillsätt eventuellt mera mjöl om det behövs – dock ska degen vara lite kletig.
  2. Lägg degen i en oljad bunke. Täck med plastfolie och låt jäsa i 1 timme.
  3. Under tiden, koka upp blåbär och socker. Låt sjuda i ca 10 minuter. Mosa blåbären mot kanten av kastrullen. Låt svalna.
  4. Värm ugnen till 175 grader. Smörj och mjöla en avlång bakform.
  5. Kavla ut degen till en rektangel, ca 5 mm tjock på en mjölad bakbord. Bred ut blåbärssylten – men spar lite. Rulla ihop och lägg rullen så skarven är uppåt. Bred ut resten av sylten ovanpå rullen. Vik nu ihop den, och nyp ihop änderna. Vrid på degen så att du får en snurrad längd. Lägg ner i formen. Täck med oljad plastfolie och låt jäsa i 45 minuter, tills att limpan är stor och puffig. Pensla limpan med äggula- och vattenblandningen.
  6. Grädda i mitten av ugnen i ca 45 minuter, eller tills en innertemperatur av 87 grader. Håll koll på brödet så att den inte bränns. Om den börjar få för mycket färg, täck med lite folie.
  7. Ta ut babkan ur ugnen och låt svalna något. Stjälp sedan ut den på ett galler för att svalna helt. Blanda glasyr och ringla över.

0
Prenumerera
Notis om
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

Nästa inlägg

Asiatisk helgrillad fisk med citrongräs, limeblad och chili

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x