Godaste saffransbullar fyllda med vaniljkräm

Snart är det Lucia – så sista varianten av vår grymma grundrecept på saftigaste och godaste saffransbullen kommer här. Denna gång fyller vi bullarna med vaniljkräm. Jepp. Du läste rätt. Vaniljkräm + saffransbulle. Smakar lika ljuvligt som det låter.

Saffransbullar fyllda med vaniljkräm på en marmorskiva och träskärbräda omringad av granris och kottar

Foto: Fredrik Persson

Saffransbulle fylld med vaniljkräm
20 – 25 st

1 sats deg till lussekatter
ca 100 g smör och strösocker till garnering

Vaniljkräm
5 dl mjölk
1 vaniljstång
1 1/2 dl strösocker
7 äggulor
3 msk maizena
50 g smör

Följ receptet på lussekatter fram tills att degen har fått jäsa första gången.

Under tid, gör vaniljkrämen. Snitta vaniljstången på längden och skrapa ner i kastrullen med mjölken. Lägg även ner själva stången. Värm mjölken tills den börjar sjuda. Stäng av värmen och låt stå och dra i ca 1o minuter. Vispa ihop socker, ägg och maizena. Vispa ner i mjölken. Värm till första bubblan syns. Ta bort kastrullen från värmen och rör ner smöret. När krämen har svalnat, plocka bort vaniljstången.

Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och dela den i 20 – 25 delar. Rulla ut varje del till en bulle och lägg på en plåt täckt med bakplåtspapper. Låt jäsa i ca 30 minuter under bakduk. Värm under tiden ugnen till 225 grader. Fyll vaniljkrämen i en spritspåse och fyll varje bulle med lite vaniljkräm. Grädda bullarna gyllene, i cirka 8 – 10 minuter och låt sedan svalna något. Pensla dem sedan med smält smör och rulla dem i strösocker, utan att det hamnar socker på vaniljkrämen. Låt svalna på ett galler.

Övriga varianter på saffransbullar hittar ni här – alla baserat på vårt grundrecept:

Saftiga och goda saffrans-sockerkringlor

Saftiga saffransbullar med vanilj

  1. ida skriver:

    500 dl mjölk är väl att ta i….

    1. Hej Ida, ja det har du alldeles rätt i! Tack för att du har uppmärksammat oss att tryckfelsnisse har varit framme. Vi har nu ändrat det. Med vänlig hälsning, Lisa

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..

Frittata med västerbottensost, tångkaviar, gräddfil och rödlök

Idag slår vi två flugor i en smäll och bjuder på ett recept som funkar lika bra som ett vegetariskt alternativ på julbordet – som en köttfri måndagsmiddag. Här kommer också en liten påminnelse att ni ska hålla utkik här på bloggen då vi varje dag ger roliga julklappstips. Och ni följer väl oss på både Instagram och facebook – där ni får uppdateringar om vilka recept som bjuds på här på bloggen.

Västerbottensostfrittata toppad med tångkaviar, gräddfil och rödlök i en gjutjärnsstekpanna med en julband runt handtaget på ett rustikt träbord

Foto: Helen Pe

Västerbottensostfrittata toppad med tångkaviar,
gräddfil och rödlök
ca 8 bitar.

3 dl gräddfil
500 g fast potatis
1 gul lök

2 msk olivolja
6 ägg


100 g Västerbottensost, riven

½ tsk salt
¼ tsk svartpeppar
c
a 80 g tångkaviar
¼ rödlök, finhackad
dill och
hackad gräslök till garnering

Låt gräddfilen rinna av i ett kaffefilter eller silduk i ett par timmar. Rör om några gånger.

Värm ugnen till 175 grader.

Skala och koka potatisen i lättsaltat vatten i ca 10 minuter. Låt svalna något och skär i tärningar.

Skala och hacka lök. Fräs i 1 msk olivolja i några minuter i en gjutjärnspanna, ca 24 cm i diameter. Lägg löken åt sidan. Värm 1 msk olivolja utan att rengöra pannan och stek potatisen tills den börjar få färg.

Vispa äggen och rör ner löken, ost, salt och peppar. Häll ner äggblandningen i stekpannan och rör om med potatisen. Ställ in stekpannan i ugnen och grädda i 20-25 minuter. Ta ut stekpannan och låt svalna. Tänk på att handtaget är varmt!

Skär frittatan i tårtbitar och lägg en klick gräddfil på varje bit. Toppa med tångkaviar och rödlök. Garnera med dill och hackad gräslök.

Receptet är ursprungligen skrivit av oss för tidningen Elle mat & vin

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..

Dagens julklappstips 9/12

Vi kan ju förstås inte tipsa om julklappar utan att tipsa om våra egna kokböcker! Beställ nu så att ni hinner få levererad innan julafton! 🙂

 

Laga mat mat från grunden

Laga mat från från Grunden

Foto: Ulrika Ekblom

Foto: Ulrika Ekblom

Till bords med Systrarna Eisenman

Systrarna Eisenmans mingelmat
Systrarna Eisenmans mingelmat

 

Foto Roland Persson

Foto: Roland Persson

Vinterns söta

 

Foto Ulrika Ekblom

Foto: Foto Ulrika Ekblom

Sommarens söta

Två systrars söta
Två systrars söta

Foto Helen Pe
Soppor, bröd och röror

Monica Eisenmans asiatiska nudlar och smårätter
Monica Eisenmans asiatiska nudlar och smårätter

.

LOADING..