Vacker och god brödkrans med vallmo- och sesamfrön

Denna brödkrans är inte bara vacker utan även försvinnande god. Gör gärna två stycken så kan du äta en och använda den andra som juldekoration!

Foto Ulrika Ekblom

Brödkrans med vallmo- och sesamfrön

Antal: 1 krans (8 bitar)

Ingredienser:

  • 50 g jäst
  • 5 dl vatten, 37 grader
  • 1 msk honung
  • 1 msk olivolja
  • ca 11 dl vetemjöl
  • 1 dl finmalt rågmjöl
  • 1 ½ tsk salt
  • 1 vispat ägg till pensling
  • ½ dl sesamfrön
  • ½ dl vallmofrön

Gör så:

  1. Smula ner jästen i en bunke. Blanda med vattnet och vispa tills jästen är upplöst.
  2. Rör ner övriga ingredienser och knåda till en smidig deg, antingen i en assistent eller för hand. Låt degen jäsa övertäckt i en bunke i ca 1 timme.
  3. Dela upp degen i 10 delar. Ta två av delarna, lägg ihop dem och och kavla ut till en rundel ca 20 cm i diameter. Lägg runden på en plåt täckt med bakplåtspapper. Forma resterande deg till bollar. Lägg bollarna i en cirkel runtom rundeln.
  4. Halva bollen ska vara på själva rundeln. Med en vass kniv skär ett snitt i rundeln från var sida av varje boll in mot mitten – så att du har 8 snittade ”trianglar” i rundeln. Vik bak varje triangel från mitten och lägg över bollen. Låt jäsa i 30 minuter.
  5. Värm ugnen till 200 grader.
  6. Pensla degen med det vispade ägget. Strö vallmo och sesam över bullarna (utan att det kommer på trianglarna). Grädda i mitten av ugnen i ca 30 minuter eller till en innertemperatur på 95 grader. Låt svalna något. Servera gärna nygräddat.

0
Prenumerera
Notis om
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

Nästa inlägg

Cheesecakerutor med hallon toppad med havresmuldeg

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x