Grön shakshuka med grönkål, ärtor, spenat och ägg

Shakskuka är en mellanöstern/nordafrikansk rätt som vanligtvis baseras på tomater. Här har vi gjort en ”grön” variant där spenat och grönkål får agera som bas i denna smakrika och tillfredsställande rätt. Detta recept skrev vi på våren, och har därför med sparris. Det kan ni skippa om ni vill. Och kanske byta ut mot någon annan sorts kål?

Helén Pe

Grön shakshuka
ca 4 portioner

1 purjolök
2 vitlöksklyftor
1 jalapeño, ev urkärnad
100 g grönkål
6 färska gröna sparrisar (kan skippas)
200 g babyspenat
2 – 3 msk olivolja
1 tsk malen spiskummin
1/2 tsk malen koriander
1 dl edamamebönor, tinade utan skida
1 dl gröna ärtor, tinade
4 ägg
3 salladslökar, skivade
färsk mynta, färsk koriander och skivad jalapeño till garnering
flingsalt och nymalen svartpeppar

Skölj purjolöken noggrant och hacka. Skala och finhacka vitlöken. Finhacka jalapeñon. Riv av grönkålsbladen från de grova stjälkarna och hacka. Skiva sparrisen. Stek purjolök, vitlök och jalapeño i olja i en stekpanna i några minuter. Rör i spiskummin och koriander och fräs i någon minut. Tillsätt sparrisen och stek tills den har mjuknat något. Tillsätt grönkål spenat och stek tills de sjunker ihop. Rör i edamamebönor och ärtor.

Gör fyra fördjupningar i grönsakerna. Knäck äggen försiktigt ner i varje fördjupning. Värm över mellan-låg värme tills äggvitan är fast, men gulorna är fortfarande lite rinniga, i  5 – 10 minuter. Strö över salladslök, flingsalt och svartpeppar. Garnera med färsk mynta och koriander och eventuellt skivad jalapeño. Servera direkt.

Receptet har vi ursprungligen skrivit för tidningen Lantliv.