Kronärtskocka med olika dippsåser

Ska ni ha gäster i helgen? Då kan vi idag tipsa om att bjuda på kokta kronärtskockor tillsammans med en eller flera dipsåser. Dessa passar perfekta att servera som tilltugg eller som en förrätt. Monica gillar att hålla det enkelt och äta sina kronärtskockor med citronsmör medan Lisas favorit är krämig pestodipp. Eller varför inte  en god hollandaisesås eller gräslöksdipp?

Kokt kronärtskocka med dippsås
1 kronärtskocka

Lägg kronärtskockan i en stor gryta och häll på vatten så att den täcks.  Salta lätt. Koka i 30–50 minuter. Koktiden beror på kronärtskockans storlek. Den är klar när det går lätt att rycka bort bladen. Servera varm eller kall tillsammans med någon eller några av dippsåserna.


Citronsmör

100 g smält smör
½ citron, rivet skal ca 2 krm flingsalt

Blanda smöret med citronskal och salt.


Krämig pestodipp

2 dl crème fraiche
ca 3 msk pesto

Blanda crème fraiche och pesto.


Hollandaisesås

250 g smör
3 äggulor
2 msk vatten
2 tsk färskpressad citronsaft
¼ krm cayennepeppar
salt

Smält smöret på låg värme. Ta av kastrullen från värmen och ställ åt sidan. Vispa samman äggulor och vatten i en liten rostfri skål.

Ställ den över en kastrull med hett vatten och vispa tills äggsmeten tjocknar. Lyft bort skålen från vattenbadet och vispa ner smöret lite i taget. Se till att bottensatsen inte kommer med. Tillsätt citron och cayennepeppar. Smaka av med salt.


Gräslöksdipp

2 dl gräddfil
½ dl majonnäs
2–3 msk gräslök, finhackad
örtsalt

Blanda ingredienserna. Smaka av med örtsalt.