Huevos rancheros med papas con rajas

Varje lördag och söndag morgon brukar det serveras amerikanska pannkakor hos oss både. Ibland händer det dock att vi varierar oss något och lagar då till mexikanska huevos rancheros med papas con rajas –  tortillabröd som toppas med stekt ägg och en härlig tomatröra till vilket det serveras stekt potatis och paprika. En god och stadig frukost som man håller sig på hela dagen….

Ulrika Ekblomwww.ulrikaekblom.se

Huevos Rancheros med papas con rajas
ca 4 portioner

1 liten gul lök
1 vitlöksklyfta
½ röd paprika
½ grön paprika
1 jalapeño eller röd chili
1 förpackning krossade tomater (400 g)
1 msk tomatpuré
ca 1 tsk strösocker
2 tsk finhackad färsk koriander
salt och peppar
olja till stekning
4 tortillabröd
8 ägg koriander till garnering

Skala och finhacka lök och vitlök. Kärna ur och hacka paprikorna. Kärna ur och finhacka chilin. Värm oljan i en stekpanna. Fräs lök och vitlök i några minuter. Tillsätt paprikan och fräs i ytterligare någon minut. Blanda ner chili, tomater, tomatpuré och socker. Låt småsjuda i cirka 20 minuter. Rör ner koriandern och smaka av med salt och peppar Värm lite olja i en stekpanna. Stek tortillabröden på båda sidor så att de blir gyllenbruna.

Lägg dem sedan i ugnen på låg värme för att hålla varma. Värm ytterligare lite olja i stekpannan. Stek äggen tills vitan har stelnat, men gulan fortfarande är lös. Lägg upp ett tortillabröd och två ägg på en tallrik. Lägg några skedar tomatröra mellan äggen. Garnera med färsk koriander. Gör likadant med resten. Servera direkt.

Papas con rajas
ca 4 portioner

600 g potatis
1 liten gul lök
1 vitlöksklyfta
1 grön paprika eller 50 g padrones
2 msk olivolja
salt och peppar

Skala och koka potatisen i lättsaltat vatten tills den är nästan genomkokt. Låt svalna. Skär den i bitar. Skala och hacka lök och vitlök. Kärna ur paprikan och skär den i strimlor. Fräs lök och paprika eller padrones i oljan i en stekpanna i några minuter. Tillsätt potatisen och fortsätt steka tills den har en gyllenbrun yta. Smaka av med salt och peppar.