Enkelt knådfritt bröd i gjutjärnspanna
Ett snabbt och enkelt knådfritt bröd som blir riktigt gott. Här gör vi det i en gjutjärnspanna då den fördelar värmen effektivt när brödet gräddas. Dessutom är det fint att servera brödet i den. Det går dock utmärkt att även grädda i en vanlig bakform.
Lisa Björner
Knådfritt bröd i gjutjärnspanna
12-14 bitar
25 g jäst
4 ½ dl vatten, rumsvarmt
520 g vetemjöl special
½ msk salt
3 msk olivolja
1 msk honung
Flingsalt till garnering
1. Smula ner jästen i skål. Tillsätt vatten och rör om till den har lösts upp. Tillsätt mjöl, salt, olja och honung. Rör om med en stor sked. Degen ska vara lös.
2. Täck med plastfolie och låt jäsa i rumstemperatur i ca 45 minuter eller tills degen har dubblat i storlek.
3. Olja in en gjutjärnspanna.
4. Häll över degen i pannan.
5. Låt jäsa ytterligare i ca 30 minuter.
6. Värm ugnen till 200 grader.
7. Ringla lite olja på degen och strö över flingsalt.
8. Grädda mitt i ugnen i 40 – 45 minuter.
Receptet har vi ursprungligen skrivit för tidningen Allt om mat.