No bake cheesecake med rabarber

Är ni trötta på att baka rabarberpaj? Då tycker vi ni ska prova denna  No bake cheesecake med rabarber (den behöver dvs inte gräddas). Perfekt sommardessert!

Lisa Björner

No Bake Cheesecake med rabarber

Pajbotten
200 g digestivekex (ca 14 stycken)
100 g smält smör
1/2 tsk kanel

Fyllning
500 g Philadelphiaost eller annan cream cheese
1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 msk färskpressad citron
1 tsk rivet citronskal
4 dl vispgrädde
3 – 4 rabarberstjälkar
2 dl vatten
1 dl socker

Klipp ut bakplåtspapper i samma storlek som botten på en bakform (ca 25 cm) med löstagbarbotten. Lägg pappret i botten av formen. Mixa digestivekexen till smulor i en matberedare. Rör ihop med kanel och det smälta smöret. Tryck ut degen i formen och ställ i kylskåpet.

Fyllning: Vispa ihop cream cheese, socker, vaniljsocker, citronsaft- och skal. Vispa grädden tills den formar mjuka toppar. Vänd ner i krämen. Häll fyllningen i formen, täck med plastfolie och och ställ in i kylskåpet över natten.

Skär eller skala tunna och långa remsor av rabarberskalet, gärna med mandolin eller vass osthyvel. Koka vatten och socker tills sockret har lösts upp. Låt sjuda. Lägg ner några rabarberremsor åt gången i ca 30 sekunder. Ta upp och lägg på ett bakplåtspapper.

Ta ut cheesecaken från kylskåpet. Dra med en kniv längs insidan av kanten på formen. Ta ut kakan från formen. Lägg rabarberremsorna omlott snyggt ovanpå kakan. Klipp bort överflödig rabarber runtom kanten.

Receptet har vi skrivit för tidningen Allt om mat.

0
15

Godaste och finaste mini-smörgåstårtor

Jag måste erkänna att jag har många fördomar vad det gäller vissa rätter. Och sen så provar jag och inser att de är helt ok. Till och med riktigt gott ibland! Banan på pizza går faktiskt att äta (även om jag själv inte beställer det) och lo and behold tacopaj, som jag har dissat i 20 år, är faktiskt gott. Ok, till och med riktigt riktigt gott. En annan rätt som jag länge inte riktigt förstod mig på var smörgåstårta.  Jag fick för mig att en smörgåstårta bestod utav lager på lager med en konstig blandning av prickig korv, leverpastej, räkost och typ burkmandariner. Men så insåg jag att så behöver det ju inte vara.  En smörgåstårta kan faktiskt vara fräsch och somrig  (ja, de kan vara fräscha och ända så där härligt mojsiga) om man fyller den med t ex lax, räkor och pepparrot – och dessutom dekorerar fint med fräscha och vackra grönsaker. Här har jag dessutom gjort en mini-variant av smörgåstårta. Receptet skrev jag för en tidning där temat var bröllop. Tanken var att den passar som en lättare huvudrätt vid en enklare bröllopsbjudning med endast mingel eller som en matigare förrätt vid sittande middag. Men det går ju förstås också som sagt lika bra att servera som lunch en solig sommardag – för det går faktiskt alldeles utmärkt att äta smörgåstårta vid andra tillfällen än begravningar, dop och 80-årsfiranden. Hälsningar, Monica PS. Orkar man inte med pillet med att göra små portionstårtor så går det förstås bra att göra en stor tårta också.

Lisa Björner

Mini-smörgåstårtor
ca 12 portioner

9 skivor landgångsbröd

Laxröra
ca 500 g varmrökt lax
200 g Philadelphia creamcheese
saft och rivet skal från 1/2 citron

Skagenröra
2 kg oskalade räkor
ca 2 dl crème fraîche
1 dl majonnäs

1/2 dl finhackad dill
rivet skal från 1/2 citron
en skvätt citronsaft
salt och peppar

Pepparrotskräm
ca 450 g Philadelphiacreamcheese
ca 2 dl crème fraîche
ca 3 msk riven pepparrot, eller efter smak

salt

Exempel på garnering
Kallrökt lax
Räkor
Sparris
Polkabetor
Gulbetor

Ärtskott
löjrom eller stenbitsrom
rädisor
dill

För att göra laxröran – rör ihop lax, cream cheese och citronsaft- och skal.

För att göra skagenröran  – skala räkorna och hacka fint. Blanda räkorna med crème fraîche, majonnäs, dill, citronskal och citronsaft. Smaka av med salt och peppar.

För att montera tårtan – Stansa ut 4 rundlar ur varje brödskiva. Bred ut laxröran jämt på på 12 av rundlarna. Lägg en brödrundel ovanpå varje och bred sedan ut skagenröran jämt på varje rundel. Lägg de resterande rundlarna högst upp.

Blanda ihop pepparrotskrämen genom att blanda cream cheese, crème fraîche och pepparrot. Smaka av med salt. Bred ut jämt runtom varje liten tårta.

Vill man göra lite enklare kan man göra små fyrkantiga smörgåstårtor istället för runda. Strunta då i att stansa ut rundlar och istället montera ihop 3 lager med hela landgångskivor. Skär sedan i 4 rutor.

Dekorera tårtan generöst med valfria ingredienser. Tryck försiktigt fast ärtskott runtom kanten. Gör gärna tunna skivor av betorna med en mandolin. Skär ett snitt som går in till mitten och vik sedan skivan så att den får en fin form (som man gör med citronskivor). Man kan även använda en grönsakssvarv för att göra fina spiraler av betorna. Tänk på att lägga betorna i blöt om de skärs i förväg – annars missfärgas de. Dock kan polkabetor förlora lite av sin färg om de blötläggs – därför är de finast om de skärs strax innan de serveras. Den kallrökta laxen är fin att forma som små rosor.

 Sparris kan skäras tunt på längden och sen snurras till en spiral – alternativ kan man dekorera med endast sparristoppar.

I förväg: Smörgåstårtan kan monteras ihop dagen innan. Plasta in väl och förvara i kylskåpet. Bred på pepparrotskrämen och garnera samma dag. Förvara smörgåstårtan i kylskåpet till strax innan servering.

Receptet är ursprungligen skrivit för tidningen Allt om mat.

1
41

Löjromscheesecake med räkor

Denna goda och somriga löjromscheesecake passar perfekt att servera idag på Nationaldagen, på midsommar eller vid någon annan sommarbjudning. Den kan antingen göras i mini-pajformar och då får man små pajbitar i tilltuggsformat eller i större pajformar – då kan man servera den som lite större tårtbitar på t ex en buffé eller med lite sallad bredvid som en förrätt. Receptet kommer från vår bok Systrarna Eisenmans mingelmat.

Roland Persson

.LÖJROMSCHEESECAKE MED RÄKOR
ca 32 mini-pajbitar alt ca 16 pajbitar

ca 200 g kavring
75 g smör, smält
4 gelatinblad
1 dl crème fraiche
300 g philadelphiaost
½ rödlök, finhackad
ca 80 g löjrom eller stenbitsrom
1 tsk citronskal + 1 tsk färskpressad citronsaft
salt och vitpeppar
32 räkor (ca 300 g räkor med skal)
1 dl finhackad gräslök till garnering
skivade rädisor till garnering

1. Klä fyra små pajformar med löstagbar kant, cirka 10 cm i diameter, med plastfolie.

2. Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten.

3. Mixa kavringen i matberedare och tillsätt smöret. Tryck ut smulorna i botten av formarna.

4. Rör ihop crème fraiche, philadelphiaost, rödlök, rom, citronskal och citronsaft till en kräm. Smaka av med salt och vitpeppar.

Ta upp gelatinbladen ur vattnet, krama ur dem och smält dem på svag värme med lite av vattnet. Blanda ner det smälta gelatinet i krämen. Bred ut fyllningen över kavringsbotten. Låt stå kallt i minst 3 timmar eller tills fyllningen stelnar. Skala räkorna.

7. När fyllningen har stelnat, lyft försiktigt upp cheesecaken med hjälp av plastfolien. Strö gräslök över pajerna och tryck till lite lätt så att den fastnar. Blöt en kniv i varmt vatten och skär upp i små tårtbitar. Garnera med räkor och rädisor.

I FÖRVÄG: Cheesecaken kan göras och räkorna skalas dagen innan och förvaras i kylskåpet. Garnera med räkor, gräslök och rädisor några timmar före servering.

0
9