Picklade räkor med citrongräs, chili och citronmajonnäs
Dessa picklade räkor med citrongräs och chili tillsammans med citronmajonnäs är så vansinnigt gott. Ibland serverar vi dem på några rostade baguetteskivor som tilltugg – och ibland lyxar vi till det och gör en rejäl macka.
Lisa Björner
Crostini med picklade räkor med citrongräs och citronmajonnäs
ca 12 st tilltugg eller 2 mackor
ca 500 g räkor med skal
¼ gul lök
1 vitlöksklyfta
½ – 1 röd chili
1 citrongräs
½ liten citron
½ lime
½ tsk hela fänkålsfrön
½ tsk svart senapsfrön
½ tsk hela korianderfrön
1 lagerblad
3 vitpepparkorn
1 msk vitvinsvinäger
¾ dl olivolja plus lite extra för pensling
2 msk färskpressad citron
1 tsk strösocker
2 msk finhackad persilja
ca 2 dl majonnäs
rivet skal från ½ citron
ca 1/2 baguette
Skala räkorna. Skala även lök och vitlök och skiva dem tunt. Skiva och kärna ur chilin. Skiva citrongräset fint och skär citron- och limehalvan i tunna skivor. Blanda alla ingredienser förutom persiljan i en burk med tättsittande lock. Låt stå i kylen i några timmar. Rör om då och då.
Rör ihop majonnäs och citronskal.
Värm ugnen till 200 grader. Skär baguetten i ca 1 ½ cm breda skivor. (om du ska göra tilltugg).
Halvera baguetten på längden och sen på bredden (om du ska göra mackor)Pensla på lite olivolja och rosta i ugnen i några minuter tills brödet blir gyllenbrunt. Ta ut från ugnen och låt svalna.
Blanda ner persilja i räkorna. Bred lite citronmajonnäs på brödskivorna och toppa med de picklade räkorna.
Receptet har vi tidigare skrivit för tidningen Lantliv.