Broccolisoppa med nässlor, kirskål och löktrav

Det går långsamt i trädgården. Ja, dvs för allt jag har planterat. Ännu så är det endast små späda blad som syns försiktigt kika upp ur jorden. Ogräs däremot. Det finns det minsann gott om. Nässlor, kirskål och löktrav frodas för fullt där det ska egentligen växa stäppsalvia, funkia, daggkåpa, stjärnflocka och andra vackra perenner.  Men jag försöker ha en positiv inställning till dessa invasiva små växter.  Försöker att inte se ogräs som en otäck fiende utan snarare som att ha ett skafferi precis utanför dörren – ett skafferi av gratis, nyttigt och goda gröna delikatesser. Idag har jag därför kokat en broccolisoppa i vilken jag har slängt ner just lite nässlor, löktrav och kirskål. Har du inte (o)turen att ha alla tre ogräs i din trädgård så går det förstås bra att ta det du har. Läs gärna tipsen i slutet av inlägget när det gäller att laga mat med ogräs. /Monica

Krämig broccolisoppa med nässlor, kirskål och löktrav
ca 4 portioner

1 gul lök
1 vitlök
ca 500 g broccoli
3 potatisar
2 msk olivolja
ca 1 liter höns- eller grönsaksbuljong
1 liter nässlor, kirskål och/eller löktrav
ca 1 dl crème fraîche

Skala och hacka lök och vitlök. Skölj och skär/bryt broccolin i bitar.


Rensa och skölj ogräset. Fräs lök i olivolja i några minuter i en kastrull. Tillsätt broccoli, potatis och fräs i några minuter.  Tillsätt buljong och koka upp. Låt koka i 10-15 minuter, eller tills potatisen är mjuk. Rör ner ogräs, låt koka i ca 1 minut och kör sedan soppan i en matberedare eller med mixerstav tills den är slät. Rör i crème fraîche, värm soppan lite till och smaka av med salt och peppar. Späd eventuellt med mer buljong om så önskas

Att tänka på när du tillagar och äter ogräs!
– Plocka inte ogräs invid stora bilvägar eller gödselstackar då kan vara förorenade av avgaser och kväve.
– Använd handskar när du plockar nässlor.
– Rensa och skölj ogräset noggrant, helst flera gånger. Plock bort skräp och grova stjälkar.
– Plocka bladen när de är späda.
– Plocka endast om du till 100% är säker på att det är ätbart.

0
9

Grillade melanzane parmigiana-mackor

Detta är en mack-variant av den kända italienska melanzane alla parmigiana.  Se till att ha några servetter till hands då denna macka är härligt mojsig och kladdig.

Lisa Björner

Grillade melanzane parmigiana mackor
4 mackor

1 aubergine
2 tsk salt
8 skivor vitt bröd
2 mozzarella, skivad
50 g parmesan, riven
1 kruka basilika
olivolja till pensling

Tomatsås
1/2 schalottenlök
1 vitlöksklyfta
1 msk olivolja
400 g krossade tomater
1 msk tomatpuré
1 tsk strösocker
1/4 tsk torkad oregano
1/4 tsk salt
1 nypa malen svartpeppar

Skär auberginerna i skivor, ca 1 cm tjocka. Salta auberginen på både sidor och lägg i ett durkslag. Låt stå i 30 minuter.

Tomatsås: Skala lök och vitlök och finhacka. Stek i olja i några minuter i en kastrull. Tillsätt tomater, tomatpuré, socker och kryddorna. Koka upp och låt sjuda i 30 minuter. Rör om då och då. Smaka av och tillsätt eventuellt mer salt och peppar.

Skölj aubergineskivorna i kallt vatten. Torka sedan med hushållspapper. Pensla med olivolja. Grilla auberginen tills den är genomstekt. Grilla brödskivorna tills de får fina grillränder.

Varva tomatsås, aubergine, basilikablad, mozzarella och parmesan mellan två brödskivor.

Vill man att mozzarellan ska smälta lite kan man ställ tillbaka mackorna på grillen och värma över indirekt värme i några minuter.  Skär i trekanter. Fäst gärna ihop med en grillpinne eller tandpetare. Servera direkt.

Receptet skrev vi ursprungligen för tidningen Allt om mat.

0
2

Lök- och potatisgalette med gruyère och timjan

En fransk galette kan vara allt från en våffelliknande kaka till en crêpe gjord på bovete eller en paj. Den här galetten på potatis, lök och gruyère med en frasig smördegsbotten kan serveras antingen som ett tillbehör eller som en lättare måltid tillsammans med en fräsch sallad. Tänk på att handtaget på stekpannan måste tåla värme eftersom galetten gräddas i pannan i ugnen. Servera gärna med en fräsch sallad.

Ulrika Ekblomwww.ulrikaekblom.se

Lök- och potatisgalette med gruyère och timjan
ca 4 portioner

1–2 gula lökar
600 g fast potatis
150 g gruyère eller annan
vällagrad ost
10 timjankvistar
50 g smör
3 msk olivolja
1 tsk salt
½ tsk nymalen svartpeppar
ca 150 g smördeg
extra timjankvistar
till garnering

Värm ugnen till 200 grader. Skala och skär löken i cirka 1 cm tjocka skivor. Skala potatisen och skär den i så tunna skivor som möjligt – gärna med mandolin. Riv osten. Plocka bladen från timjankvistarna.

Smält smöret tillsammans med 1 msk olja i en gjutjärnspanna. Lägg ner löken i ett lager. Fräs den på låg värme, utan att röra om, i cirka 15 minuter eller tills den börjar bli gyllenbrun på undersidan. Vänd inte på den och låt den ligga kvar i pannan.

Blanda potatisen med timjan, resten av oljan och salt och peppar. Täck löken med ett lager potatis. Varva sedan potatis och ost tills det är slut.

Kavla ut smördegen (om det är plattor) och lägg som ett lock över potatisen. Trimma degen runt kanten och skär slutligen några snitt i smördegen för att kunna släppa ut ångan. Ställ in hela pannan i mitten av ugnen och grädda i cirka 45 minuter eller tills smördegen börjar bli gyllenbrun. Ta ut och låt svalna något. Dra med en vass kniv runt kanten på pannan. Lägg en tallrik över pannan och vänd pannan försiktigt så att galetten stjälps upp på tallriken. Garnera med timjan och servera ljummen eller kall.

Receptet kommer från vår bok Till bords med systrarna Eisenman

0
8