Saftig citron- och yoghurtkaka

Receptet på denna otroligt saftiga och goda citronkaka har vi fått från vår mammas bästa väninna (och tillika vår ”extra mamma”) Marie. Dock tror vi att hon underhåller någon liten detalj i receptet då vi aldrig lyckas få den 100% lika god som hennes. Som tur är uppnår vi 99% vilket funkar alldeles utmärkt det också.

Saftig citron- och yoghurtkaka
ca 15 skivor

2 1/2 dl strösocker
1 msk finrivet citronskal (ca 2 ekologiska citroner)
2 msk färskpressad citronsaft
3 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1/2 tsk salt
2 dl turkisk eller grekisk yoghurt
1 dl solrosolja
2 ägg

Citronglasyr
2 1/2 dl florsocker
1-2 tsk rivet citronskal
2 msk färskpressad citron

Värm ugnen till 175 grader. Smörj och mjöla en avlång bakform.

Rör ihop socker, citronskal och -saft och blanda med en gaffel – blanda ordentligt tills sockret saftar till sig. Rör i yoghurt, olja och äggen, ett i taget till är slät smet. Blanda alla torra ingredienser och vänd ner dem i smeten. Häll smeten i bakformen.

Grädda kakan i 35-40 minuter, eller tills en provsticka är torr. Ta ut kakan ur ugnen och låt den ligga kvar i formen. Rör ihop citronglasyren och häll den över den varma kakan som fortfarande ligger kvar i formen. Låt svalna. Kakan blir härlig saftig med den goda syrliga citronglasyren.

Ett annat alternativ är att låta kakan svalna något i formen på ett galler, stjälp upp kakan och låt den svalna helt. Ringla sedan glasyren över kakan.

2
28

Världens godaste fiskburgare!

Idag bjuder vi ett härligt alternativ till den vanliga fredagshamburgaren – nämligen fiskburgare med remouladsås.  Ett för övrigt bra sätt att få kinkiga barn att äta fisk. Känner ni er extragenerösa – så kan vi varmt tipsa om att servera dem med salt & vinegar chips! Trevlig helg!  Kram, Monica och Lisa

photographer Ulrika Ekblom www.ulrikaekblom.se

Fiskburgare med remouladsås
4 portioner

800 g filé av fast vit fisk, t.ex. torsk, kolja eller gös
2 ägg
ca 4 dl ströbröd
ca 2 dl vetemjöl
salt och vitpeppar
2–3 dl rapsolja

Remouladsås
2 1⁄2 dl smörgåsgurka
2 1⁄2 dl majonnäs
1 dl finhackad dill
1–2 msk pressad citron
rivet skal från 1 citron salt och peppar

Tillbehör
2 bifftomater, skivade
salladsblad
4 stycken hamburgerbröd
citronklyftor

Finhacka gurkan till remouladsåsen och blanda den med övriga ingredienser till såsen. Smaka av med salt och peppar.

Skär fisken i bitar som är lagom stora för att lägga i ett hamburgerbröd. Salta och peppra fisken runtom. Vispa äggen lätt. Doppa fiskbitarna först i mjöl, sedan i ägg och till sist i ströbröd. Värm oljan i en stekpanna. Lägg ner några fiskbitar åt gången och stek/fritera dem tills de är gyllenbruna runtom. Låt rinna av på hushållspapper.

Lägg sallad, fisk, tomat och remouladsås mellan hamburgerbröden. Servera med citronklyftor och chips.

0
15