Pepparkaksmuffins med cream cheese frosting och lingon

På allmän begäran laddar vi nu för fullt inför 1:a Advent. Nu ska det bakas pepparkaksmuffins med cream cheesefrosting och lingon. Så goda! Och dessutom doftar huset helt ljuvligt när man har bakat dem!

Jonny Lindh

PEPPARKAKSMUFFINS MED LINGON
12 – 16 st

100 g smör, rumsvarmt
2 1/2 dl farinsocker
1 1/2 dl gräddfil eller filmjölk
2 ägg
3 dl vetemjöl
1 msk malen kanel
1/2 tsk malen kryddnejlika
1 tsk malen ingefära
1 tsk malen kardemumma
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bikarbonat
1/2 – 1 dl frysta lingon, tinade och avrunna

Frosting
200
gram philadelphiaost
2dl florsocker

ev lingon till garnering

Värm ugnen till 225 grader (200 grader varmluft). Placera muffinsformar i en muffinsplåt.

Vispa smör och socker luftigt. Tillsätt äggen, ett i taget, och rör om. Blanda ner gräddfil eller filmjölk. Rör ihop de torra ingredienserna och rör ner i smeten. Tillsätt lingonen och blanda försiktigt. Fördela smeten i formarna (ca 3/4 i varje form). Grädda i mitten av ugnen i ca 10 min, eller tills en provsticka kommer ut torr. Låt kallna på ett galler.

Rör ihop philadelphiaosten med florsocker.  Bre eller spritsa ut frosting på varje muffin. Garnera med lingon.

Receptet har vi ursprungligen skrivit för tidningen Allt om mat.

1
37

De bästa recepten för en lyckad Thanksgiving middag

På torsdag är det Thanksgiving dvs ”Tacksägelsedagen”, den största och viktigaste helgen i USA. Thanksgiving infaller alltid den fjärde torsdagen i november. Till skillnad från de flesta andra högtider är Thanksgiving helt oberoende av religion. Det är stor dag då alla är lediga och familjer träffas för att äta en enorm och överflödig ( i sann amerikansk anda) måltid bestående av helstekt kalkon med diverse tillbehör och som avslutats med söta desserter bestående av bl a pumpapaj och pekannötspaj. Detta år blir det tyvärr såklart väldigt annorlunda för många amerikanare.

Traditionen är lika gammal (eller snarare kanske lika ung) som USAs historia. När de första pilgrimerna anlände till Amerika var de många av dem som inte överlevde det första året, då många av de frön av olika grödor de hade med sig inte klarade den brutala vintern. Nybyggarna hade inte klarat sig om de inte hade varit för indianerna, som introducerade dem till de lokala råvarorna samt visade dem hur de skulle fiska och jaga. År 1621 – ett år efter de första nybyggarna hade anlänt på The Mayflower- firade de den första tacksägelsemiddagen då indianerna bjöds in som hedersgäster. Dock dröjde det till 1863 tills Thanksgiving blev en officiell högtid – stiftad av självaste Abraham Lincoln.

Lite motsägelsefullt kan man tycka när dagen efter Thanksgiving (då alla ska vara tacksamma för allt de har) är  ”Black Friday” – den största readagen för året…….

Nedan hittar ni iallfall alla recepten som behövs för att lyckas med er Thanksgiving middag – eller varför inte servera som juldagsmiddag istället. Det är då många i Sverige har som tradition att äta kalkon.

Ulrika Ekblom


Klassisk helstek kalkon med äpple- och salsiccia ”stuffing” och skysås
8-10 person

 1 kalkon (ca 5 kg), färsk eller fryst
ca 125 g smält smör
salt och peppar

Stuffing
1 1/2 gul lök
300 g färsk salsiccia
2 stjälkar bladselleri
1 äpple
1 msk rosmarin
1 msk smör
ca 125 g dagsgammalt bröd
1 1/2 dl hönsbuljong
1/2 dl hackad persilja
salt och peppar

Skysås
skyn och beläggningen från kalkonen
1 gul lök
1 morot
4 msk smör
inkråmet från kalkonen
2 lagerblad
1 liter hönsbuljong
3 msk vetemjöl
1 msk kinesisk soja
2 msk rödvinbärsgelé
salt och peppar

Värm ugnen till 175 grader. Skala och finhacka löken till stuffingen. Skär ett snitt i salsiccian, ta ur köttet och hacka det. Finhacka sellerin. Skala, kärna ur och skär äpplet i små bitar. Skär brödet i små bitar. Fräs lök och selleri i smör på låg värme i några minuter. Lägg i salsiccian och stek lite till. Lägg över i en skål och rör ihop med resten av ingredienserna. Smaka av med salt och peppar.

Ta ur kalkonens inkråm men spara det till skyn. Skölj kalkonen och klappa den torr med hushållspapper. Lägg den i en ugnsfast form med bröstsidan uppåt. Fyll den med stuffing. Lägg det som inte får plats i en ugnsform. Pensla hälften av det smälta smöret på kalkonskinnet och krydda med salt och peppar. Täck med aluminiumfolie. Ställ in kalkonen i ugnen och låt den stå i 2 timmar.

Ta bort folien, ös skyn över kalkonen och pensla på resten av det smälta smöret. Öka ugnsvärmen till 225 grader. Tillaga kalkonen i ytterligare 30 minuter eller tills innertemperaturen intill lårbenet är 75 grader. Ös den med jämna mellanrum. Ta upp kalkonen ur formen och ställ åt sidan. Vispa ihop beläggningen och skyn som bildats.

Skala och hacka lök och morot till såsen. Smält 2 msk av smöret i en kastrull. Fräs lök, morötter och inkråmet från kalkonen i några minuter. Häll i sky, lagerblad och buljong. Låt sjuda i cirka 30 minuter under lock. Sila bort grönsakerna och inkråmet.

Smält resten av smöret i en annan kastrull. Vispa i mjölet och häll i buljongen under vispning. Låt såsen småkoka under vispning tills den börjar tjockna, i cirka 5 minuter. Rör i soja och rödvinbärsgelé. Smaka av med salt och peppar. Medan såsen kokar, ställ in eventuell överbliven stuffing i ugnen och låt den bli gyllenbrun.


Sötpotatisgratäng

1,7 kg sötpotatis
250 g chévre
6 dl vispgrädde
1/2 tsk torkad timjan
1 tsk salt
1/4 tsk svartpeppar

Värm ugnen till 200 grader. Smörj en stor ugnsform.  Skala och skiva sötpotatisen så tunt som möjligt. Smula chévren. Blanda vispgrädde, timjan, salt och svartpeppar. Varva sötpotatis och ost i formen. Häll över grädden. Grädda i ugnen i cirka 1 timme.


Brysselkål med bacon och tranbär

1 paket bacon (140 g)
750 g brysselkål
2 msk smör
1 dl torkade tranbär

Stek baconet knaprigt i en stekpanna. Låt rinna av på hushöllspapper och bryt det sedan i mindre bitar. Koka brysselkålen i cirka 5 minuter (fryst i 3 minuter). Häll av vattnet och rör ihop kålen med smöret tills det smälter. Blanda brysselkålen med bacon och tranbär. Smaka av med salt och peppar.


Majs- och zuchinnipudding

3 dl majsmjöl
1 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1/2 tsk bikarbonat
2 msk strösocker
2 tsk salt
1 krm cayennepeppar
ca 150 g zucchini
3 ägg
4 dl gräddfil
ca 650 g majskorn, avrunna
50 g smält smör
3 msk hackad gräslök
2 tsk hackad färsk timjan

Värm ugnen till 175 grader. Smörj en stor ugnsform eller mindre portionsformar. Blanda alla torra ingredienser. Riv zucchinin och blanda den med ägg, gräddfil, majs, smör, gräslök och timjan. Rör ihop till en smet med de torra ingredienserna. Fördela smeten i formen eller formarna. Grädda i ugnen i 35–40 minuter för små formar och i 50–60 minuter för en större form.

4
12

Sötpotatissoppa med apelsin, ingefära och saffran

Nu när 1:a Advent närmar sig så bjuder vi på denna ljuvliga sötpotatissoppa med smak av apelsin, ingefära och saffran. Den passar både att servera som en måltid alternativt i lite mindre glas som en glöggmingel-tilltugg.

Helen Pe

Sötpotatissoppa med apelsin, ingefära och saffran
ca 4 portioner

ca 700 g sötpotatis

1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 msk olivolja
1 msk riven färsk ingefära

1 kuvert saffran (1/2 g)
11-12 dl grönsaks- eller hönsbuljong
skal och saft från ½ apelsin
salt och peppar

lite vispgrädde till garnering

Skala och skär sötpotatisen i bitar. Skala och hacka lök och vitlök. Fräs lök, vitlök, ingefära och saffran olja i en kastrull i några minuter. Tillsätt sötpotatis, buljong och apelsinskal och -saft. Koka upp och låt sjuda i cirka 10 minuter eller tills sötpotatisen är mjuk.

Mixa soppan slät i matberedare eller med stavmixer. Späd med mer buljong om så önskas. Smaka av med salt och peppar. Garnera med lite vispgrädde.

0
6