Sötpotatissoppa med apelsin, ingefära och saffran
Nu när 1:a Advent närmar sig så bjuder vi på denna ljuvliga sötpotatissoppa med smak av apelsin, ingefära och saffran. Den passar både att servera som en måltid alternativt i lite mindre glas som en glöggmingel-tilltugg.
Helen Pe
Sötpotatissoppa med apelsin, ingefära och saffran
ca 4 portioner
ca 700 g sötpotatis
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 msk olivolja
1 msk riven färsk ingefära
1 kuvert saffran (1/2 g)
11-12 dl grönsaks- eller hönsbuljong
skal och saft från ½ apelsin
salt och peppar
lite vispgrädde till garnering
Skala och skär sötpotatisen i bitar. Skala och hacka lök och vitlök. Fräs lök, vitlök, ingefära och saffran olja i en kastrull i några minuter. Tillsätt sötpotatis, buljong och apelsinskal och -saft. Koka upp och låt sjuda i cirka 10 minuter eller tills sötpotatisen är mjuk.
Mixa soppan slät i matberedare eller med stavmixer. Späd med mer buljong om så önskas. Smaka av med salt och peppar. Garnera med lite vispgrädde.