Sötpotatissoppa med apelsin, ingefära och saffran

Nu när 1:a Advent närmar sig så bjuder vi på denna ljuvliga sötpotatissoppa med smak av apelsin, ingefära och saffran. Den passar både att servera som en måltid alternativt i lite mindre glas som en glöggmingel-tilltugg.

Helen Pe

Sötpotatissoppa med apelsin, ingefära och saffran
ca 4 portioner

ca 700 g sötpotatis

1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 msk olivolja
1 msk riven färsk ingefära

1 kuvert saffran (1/2 g)
11-12 dl grönsaks- eller hönsbuljong
skal och saft från ½ apelsin
salt och peppar

lite vispgrädde till garnering

Skala och skär sötpotatisen i bitar. Skala och hacka lök och vitlök. Fräs lök, vitlök, ingefära och saffran olja i en kastrull i några minuter. Tillsätt sötpotatis, buljong och apelsinskal och -saft. Koka upp och låt sjuda i cirka 10 minuter eller tills sötpotatisen är mjuk.

Mixa soppan slät i matberedare eller med stavmixer. Späd med mer buljong om så önskas. Smaka av med salt och peppar. Garnera med lite vispgrädde.