Godaste hamburgerbröd!

Även om det numera finns en hel del goda hamburgarbröd att köpa i affären – så är det ju ändå alltid godast när man bakar egna. Det perfekta hamburgerbrödet ska komplet­tera köttet och suga upp köttsaften utan att bli svampigt. Varsågod – receptet på just ett sådant får ni här. Har ni gott om tid rekommenderar vi att inte värma degvätskan och istället låta degen jäsa lite längre. Har ni verkligen gott om tid kan ni låta degen jäsa i kylskåpet över natten – så att smakerna verkligen hinner utvecklas.

Helen Pe

Hamburgerbröd
8–10 bröd

25 g färsk jäst (1⁄2 paket)
21⁄2 dl mjölk, 3%
1 ägg
1⁄2 dl rapsolja
1–2 msk honung
1 tsk salt
390–420 g vetemjöl special (6 1⁄2 – 7 dl)
50 g smält smör eller 1 ägg + 1 msk vatten
sesamfrön eller vallmofrön

Smula ner jästen i en bunke. Värm mjölken till fingervarmt, 37 grader. Häll mjölken i bunken och rör tills jästen har löst sig. Tillsätt ägg, olja, honung och salt och nästan allt vetemjöl. Arbeta degen smidig i maskin (i 10 minuter) eller för hand (i 20 minuter).

Tillsätt mer mjöl om det be­ hövs. Täck bunken med plastfolie och låt jäsa till dubbel storlek, i cirka 30 minuter.

Ta upp degen på en mjölad arbetsbänk och dela den i 8–10 bitar. Forma till runda bullar. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa i cirka 1 1⁄2 timme. Platta till bullarna lite försiktigt efter halva tiden.

Värm ugnen till 200 grader. Pensla bröden an­tingen med smält smör eller med ägg blandat med vatten. Strö eventuellt sesam­ eller vallmofrön över de bröd som har penslats med ägg.

Grädda bröden i mitten av ugnen i 10–12 mi­nuter eller tills de är gyllenbruna. Pensla bröden som har penslats med smör med ytterligare lite smör. Låt bröden svalna på galler.

Frys in de som inte ska ätas direkt. I frysen håller de i upp till 1 år. Tina hamburgerbröden i påsen.

Tips! Byt ut 150 g av vetemjölet mot rågmjöl eller grahamsmjöl så blir det ett lite grövre hamburger­ bröd.

Prova gärna dessa goda burgare!

Pankopanerad halloumiburgare med picklade jalapeños

Quinoa- och bönburgare med stekt lök och srirachamajo

Världens godaste fiskburgare!

Benmärgsburgare med karamelliserad lök och fänkåls-slaw

Quornburgare med rostad majsröra med sweet chilisås, picklad rödlök och wasabimajo

Älghamburgare med karamelliserad lingonrödlök, Västerbottensost och bacon

Halloumiburgare med salsa, portobellosvamp, guacamole samt ugnsbakade sötpotatis

Tonfiskburgare med mangosalsa och wasabimajo

0
6

Cider kokt fläskkarré med pumpa, karamelliserad rödlök och chèvre

När ”pulled pork” hade sina glansdagar och var som mest populär – så blev vi nästan lite trött på det. Vilket är ju synd för egentligen är det jättegott. Så under tiden att vi jobbade på vår bok Till bords med systrarna Eisenman så utmanade vi oss själva att skapa ett nytt recept för att återuppliva vår kärlek till denna rätt. Resultatet blev denna ciderkokt fläskkarré med pumpa, karamelliserad rödlök och chèvre. Den blev så god att, förutom att den självklart kom med i boken, så blev den även den rätt som vi serverade på releasefesten för boken.

Roland Persson

Ciderkokt fläskkarré med pumpa, karamelliserad rödlök och chèvre

4-6 portioner

ca 1, 2 kg fläskkarré
1 gul lök
2 vitlökssklyftor
100 g rökt sidfläsk
1 dl äppelmos
5 dl torr cider
2 tsk dijonsenap
2 tsk riven färsk ingefära
1 kanelstång
en nypa chilipeppar
1 tsk salt
1 tsk svartpeppar
1 baguette + ca 1/2 dl olivolja
ca 150 g blandad sallad, t ex roman, rucola, rosso och/eller endive
250 g chèvre

Ugnsrostad pumpa
400 g butternutpumpa
ca 2 msk smör
2 msk finhackad salvia
flingsalt

Karamelliserad rödlök
3-4 rödlök
1 msk smör
1 msk olivolja
2 tsk strösocker
2 tsk vit balsamvinäger
salt och peppar

Värm ugnen till 150 grader.

Skala lök och vitlök. Skär löken i klyftor och krossa vitlöksklyftorna. Tärna sidfläsket.

Lägg fläskkarrén i en stekgryta. Blanda äppelmos, cider och senap och häll ner i grytan. Tillsätt även lök, vitlök, sidfläsk, ingefära, kryddor, salt och peppar. Lägg på ett lock och låt sjuda i ugnen i 2 timmar. Sänk sedan värmen till 100 grader och låt stå ytterligare 3-4 timmar tills köttet lätt faller sönder.

Tillaga rödlöken medan köttet står i ugnen. Skär löken i tunna skivor och stek den på låg värme i smör och olja till den är mjuk, i ca 30 minuter. Tillsätt socker och vit balsamvinäger och stek i ytterligare 20 minuter. Smaka av med salt och peppar.

Ta upp köttet ur grytan och lägg det åt sidan. Koka upp – reducera – vätskan på spisen tills det är 2-3 dl kvar. Lägg tillbaka köttet i grytan. Dra isär det i strimlor med två gafflar och blanda med den hopkokta vätskan. Smaka av med salt och peppar.

Tillaga pumpan medan vätskan i grytan håller på koka ihop. Höj värmen i ugnen till 225 grader Skär bort skalet från pumpan och kärna sedan ur den. Skär pumpaköttet i halvmånar. Blanda med olivolja i en ugnsfast form. Strö över salvia och lite flingsalt. Grilla i ugnen i 30-35 minuter eller tills pumpan börjar få lite färg.

Skär baguetten i bitar, ca 10 cm långa. Dela bröden på längden och pensla snittytan med olivolja. Grilla brödet gyllenbrunt, antigen i ugnen eller i en grillpanna.

Lägg ut salladen på ett fat. Fördela köttet, pumpan och löken ovanpå. Smula till sist över chèvre. Servera med grillad baguette.

Receptet kommer från vår bok Till bords med systrarna Eisenman

Ulrika Ekblom

4
10

Triss i äpplen

Äppeltider! Idag bjuder vi på triss i äpplen – nämligen våra recept på äpplemos, äppelkompott och ”apple butter”. Men först lite intressant kuriosa om äpplet. Det är nämligen inte bara oerhört gott – det är även en symbol för evig ungdom, hälsa och lycka. Äpplet, som är en våra folkkäraste och äldsta frukt här i Sverige, har genom tiderna haft en stor symbolisk betydelse i kulturer världen över.Förutom att äpplet är logotypen för en av världens mest kända företag så är den även lika känd från Skapelsen –den förbjudna frukten som Eva frestade Adam att smaka på i Edenslustgård. Men det är faktiskt så att själva äpplet nämns aldrig i Bibeln, utan man hänvisar till en ”frukt”på kunskapens träd. Genom konst har frukten avbildats som ett äpple och därefter fått symboliserafrestelse,fruktbarhetoch kunskap.

I den fornnordiska mytologinnämns äpplet i Snorre SturlassonsEdda, därgudinnan Idun vaktarde gyllene äpplenasomskulle ge asarnaevig ungdom, hälsa och lycka.Genom bara en tugga, skulle man bli ung på nytt. Äpplet symboliserade också ett evigt liv och det förekom att äpplen lades ner i de dödas gravar. I vissa delar av Grekland kastar man äpplen istället för ris vid bröllop och vid bröllopsmiddagens slut delar de nygifta ett äpple. I USA trodde man förr kunna få veta hur många barn man skulle få genom att lägga äppelkärnor i handen och slå den mot pannan. Så många kärnor som fastnade, så många barn skulle man få.

Äpplet har även symboliserat hälsa och tidigt upptäcktes äpplets hälsosamma och näringsrika egenskaper. Många åkommor kunde förebyggas – allt från skörbjugg och tandvärk till magsjukdomar och astma. Att äpplet medför evig ungdom har vi kanske slutat hoppas på, men passa ändåpå nu att njuta av de fina svenska äpplena samtidigt som dui vart fallbygger upp hälsan inför höstens förkylningstider. För nog ligger det en hel del sanning i det gamla engelska talesätet– ”An apple a day keeps the doctor away!”

Helen Pe

Äppelmos
mängd: ca 1 ½ – 2 liter
tid: ca 30 minuter

Här kan du själv bestämma hur sött du vill ha äppelmoset genom att ta mer eller mindre socker.

2 kg äpplen
1 dl vatten
ev. 1 kanelstång
360 – 720 g strösocker (4 – 8 dl)

Skala, kärna ur och skär äpplena i bitar. Lägg äpplen, vatten och eventuellt kanelstång i en tjockbottnad kastrull. Koka upp och låt sedan sjuda på låg värme under lock tills äpplena är mjuka. Rör om då och då. Ta upp kanelstången.

Mosa äpplena med en potatisstöt eller med stavmixer. Tillsätt socker efter smak – mängden beror på hur syrliga äpplena är.

Låt moset sjuda i några minuter tills sockret har lösts upp. Häll upp moset på varma, väl rengjorda burkar. Förslut, vänd upp och ner på burkarna och låt svalna.


Kryddig äppel- och päronkompott

mängd: ca 8 dl
tid: ca 20 minuter

Kompotten innehåller inget socker alls och har därför kort hållbarhet. Frys in om det blir något över – gärna i portionsstorlek.

ca 800 g äpplen och päron
1 kanelstång
1 tsk malen kardemumma
2 – 3 msk vatten

Skala, kärna ur och skär frukten i mindre bitar.

Lägg alla ingredienser i en tjockbottnad kastrull. Koka upp och låt sedan sjuda under lock i cirka 10 minuter eller tills frukten är mjuk. Rör om då och då. Ta kastrullen från värmen och ta upp kanelstången.

Mixa kompotten med stavmixer eller mosa med
en potatisstöt. Låt kallna. Häll upp kompotten på varma, väl rengjorda burkar och förslut. I kylen håller kompotten i 3 – 4 dagar, i frysen i cirka 6 månader.


Apple butter

mängd: ca 4 dl
tid: ca 2 ½ timme

Apple butter är ett mer koncentrerat äppelmos. Det får man genom att koka äpplena långsamt och länge tills de karamelliseras.

1 kg äpplen
2 dl vatten
100 g farinsocker (ca 1 dl)
1 kanelstång
4 kryddnejlikor
4 kryddpepparkorn

Skala, kärna ur och skär äpplena i bitar. Lägg äpplen och vatten i en tjockbottnad kastrull. Koka upp och låt sedan sjuda under lock i cirka 10 minuter eller tills äpplena är mjuka. Pressa äppelmassan genom en finmaskig sil ner i en ren kastrull. Blanda purén med sockret och kryddorna. Värm och rör om tills sockret har lösts upp. Låt sedan sjuda utan lock i cirka 2 timmar. Rör om då och då.

Häll upp i en varm, väl rengjord glasburk. Förslut, vänd upp och ner på burken och låt svalna.

Recepten kommer från vår bok
Laga mat från grunden med systrarna Eisenman

4
13