Cioppino – Italiensk fisk och skaldjursgryta

På samma sätt som amerikanerna har sin egen version av det mexikanska köket i form av tex-mex så har de också sitt eget ”italian-american” kök, som i princip är lika genuint italienskt som Jersey Shores (namnet på en amerikansk dokusåpa) famösa ”guidos” och ”guidettes”. Det vill säga ”niente”. Denna rätt, Cioppino, är dock ett undantag. Även om den kom till i San Francisco, så var det åtminstone av italienska immigranter som arbetade i hamnen. Den har dessutom vissa likheter med den liguriska rätten ciuppin.

Roland Persson


CIOPPINO
ca 4 portioner

300 g fast vit fiskfié, t.ex. torsk, kolja eller marulk
600 g blåmusslor
500 g hjärtmusslor
2 liter vatten
1 dl salt
4 kokta havskräftor
240 g kokta räkor med skal
1 tsk fänkålsfrön
1 gul lök
4 vitlöksklyftor
1 morot (ca 120 g)
½ fänkål (ca 100 g)
2 msk olivolja
400 g krossade tomater
2 msk tomatpuré
5 dl fiskbuljong
3 dl torrt vitt vin
½ dl pernod
2 lagerblad
1 tsk oregano
en nypa chiliflakes
1–2 msk pressad citron
rivet skal från 1 liten citron
några droppar worcestershiresås
salt och peppar
basilika till garnering
lantbröd till servering

SAFFRANSAIOLI
1 dl majonnäs
1 dl crème fraiche
½ paket saffran (0,25 g)
1 vitlöksklyfta, pressad
salt

Salta fiskfiléerna generöst runtom. Ställ åt sidan.

Skrubba blåmusslorna och ta bort ”skägget”. Släng de musslor som inte sluter sig när du knackar på dem. Blanda 1 liter vatten med ½ dl salt. Lägg ner hjärtmusslorna och låt dem ligga i 15 minuter. Häll sedan bort vattnet och sanden som musslorna har ”spottat” ur sig. Upprepa proceduren. Skölj musslorna noggrant och släng dem som inte sluter sig när du knackar på dem.

Skala räkorna. Rosta fänkålsfröna i en torr stekpanna och mortla dem sedan. Skala och finhacka lök, vitlök och morot. Ansa och finhacka fänkålen.

Fräs lök och vitlök i oljan i en stekgryta eller stor kastrull i några minuter. Tillsätt morot och fänkål och fräs i ytterligare några minuter. Tillsätt krossade tomater, tomatpuré, buljong, vin, pernod, lagerblad, oregano, chiliflakes och malda fänkålsfrön. Koka upp och låt sjuda under lock i cirka 20 minuter.

Rör ihop ingredienserna till saffransaiolin medan soppan kokar.

När soppan är klar, tillsätt citronsaft och -skal. Smaka av med salt, peppar och worcestershiresås. Lägg ner fisk och musslor i grytan. Låt småputtra under lock i cirka 4 minuter. Tillsätt räkor och havskräftor och låt puttra i ytterligare 1 minut. Strö över hackad basilika och servera direkt med saffransaioli ochgrillat eller rostat lantbröd.

DRYCKESTIPS
Till den här typen av mat är det gott med rosé, men minst lika gott är en torr cider från Normandie i Frankrike. De aromatiska äppeltonerna gifter sig alldeles utmärkt med de kryddiga tonerna i maten.

.

0
5

Tomat tarte tartin med karamelliserad lök

I våras fick jag ett gäng med små tomatplantor av diverse vänner, grannar och bekanta. Resultatet blev att i slutet av sommaren hade jag en djungel av nästan 2 meter höga tomatplantor som tog över trädgården. Hela hösten har jag skördat tomater. När de kalla nätterna började komma så plockade jag in alla tomater, oavsett om de var röda eller gröna, och lät de eftermogna inomhus. Jag har fortfarande en stor bricka med tomater som sakta men säkert skiftar färg från grönt till rött. Det är en lyx att kunna äta ”nyskördade” tomater ända in i oktober. Idag bjuder vi därför på denna tomat tarte tartin med karamelliserad lök. Den är inte bara god – utan även otroligt vacker och färgglad. Framförallt om du använder blandade färger på tomaterna. Trevlig helg! /Monica

Helén Pe

Tomat tarte tartin med karamelliserad lök
ca 8 bitar

2 stora gula lökar
2 msk smör
1 msk olivolja
1 tsk strösocker + 1/2 dl strösocker
1 dl vatten
1/2 tsk äppelcidervinäger
500 g körsbärstomater, blandade färger
3/4 tsk salt + 1/4 tsk salt
svartpeppar
1 rulle färdigkavlad smördeg
färsk basilika och timjan till garnering

Sätt ugnen på 200 grader.

Skala och skiva löken. Stek löken i smör i en gjutjärnsstekpanna, ca 23 cm i diameter, i 15 – 20 minuter. Tillsätt socker och fräs i ytterligare 5 minuter. Rör sedan i 2 msk vatten. Lägg över löken på ett fat och ställ åt sidan.

Tillsätt socker och resterande vatten i stekpannan och koka upp. Blanda sockret och vattnet genom att vicka lite på stekpannan. Låt sjuda i 5 – 10 minuter tills gyllene. Tillsätt vinägern och vicka lite på pannan så allt blandas. Sprid ut körsbärstomaterna i pannan och fördela löken ovanpå. Rulla ut smördegen och lägg den som ett lock på stekpannan. Skär bort överflödig deg, längs med utsidan av stekpannan. Vik in degen lite och nyp till längst insidan av stekpannan. Skär några snitt för att släppa ut ånga.

Ställ in gjutjärnspannan mitt i ugnen och grädda i 35 – 40 minuter eller tills gyllene. Ta ut ur ugnen och låt vila i 5 minuter. Dra en kniv runt kanten på stekpannan och stjälp ut tarten på ett fat. Garnera med färska örter och servera.

Receptet har vi ursprungligen skrivit för tidningen Lantliv.

0
8

Godaste havrekakorna med kokos och russin

Amerikanska havrekakor är nog de godaste kakorna jag vet. Jag glömmer aldrig när jag åt en Oatmeal Raisin Walnut Cookie första gången som barn när vi bodde i USA. Den söta sega men ändå krispiga kakan med smak av kanel och russin tillsammans med de knapriga valnötterna. Åh – så himmelskt goda! Det som är så härligt med våra havrekakor är att grundreceptet kan smaksättas med en stor variation av smarriga ingredienser som t ex kanel, kardemumma, torkad frukt, nötter, frön, choklad – you name it! Listan är lång. Kokos är annan favorit och får smaksätta dessa kakor. Njut av dem tillsammans med ett stort glas iskall mjölk. Kram, Lisa

Havrekakor med kokos och russin
ca 24 kakor

200 g rumsvarmt smör
2 ½ dl farinsocker
1 dl strösocker
1 ägg
2 msk vatten
2 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1/2 tsk malen kanel
½ tsk bikarbonat
¼ tsk salt
 7 dl havregryn
2 dl kokosflingor
1 dl russin

Värm ugnen till 175 grader.

Rör smör, socker och farinsocker poröst. Tillsätt ägg och vatten.

Blanda mjöl, kanel, vaniljsocker, salt och bikarbonat. Rör ihop med äggblandningen till en jämn smet.

Tillsätt havregryn, kokos och russin. Klicka ut degen på en plåt, smord eller med bakplåtspapper. Grädda kakorna mitt i ugnen i 10-12 minuter. Kakorna ska fortfarande vara mjuka när de tas ut ur ugnen. Låt kakorna svalna något på plåten. Lägg sedan över dem på ett galler för att svalna helt.

Här hittar ni vårt recept på havrekakor med russin och valnötter!

0
20