Rosévinsgranita

Sommar och det betyder rosévin – oavsett väder! Men istället för att dricka det, svalkar vi oss med denna löjligt enkla och löjligt goda rosèvinsgranita.

Ulrika Ekblom

Rosévinsgranita
ca 4 portioner

1 dl strösocker
1/2 dl vatten
5 dl rosévin

Koka upp socker och vatten i en kastrull till en klar lag. Låt svalna. Blanda sockerlag och rosévin. Häll i en form och ställ i frysen. Rör om med en gaffel när det har bildats en frusen skorpa. Fortsätt att röra om var tjugonde minut tills granitan har stelnat. Man kan också låta granitan frysa nästan helt vilket tar 3–4 timmar och sedan skrapa upp den i flagor med en gaffel. Servera i kylda små skålar eller glas.

0
4

Svalkande Arnold Palmer – lemonad och iste

Håller ni på att förgås i värmen? Men är trötta på att bälga i er vatten? Look no further. Idag bjuder vi på en läskande och svalkande dryck. När vi var nere på Sardinien så bjöd vår bror Teddy oss på en ”Arnold Palmer” – vilket är en alkoholfri drink bestående av iste och lemonad. Så fräscht. Och så gott. Arnold Palmer var en amerikansk golfare som alltid beställde iste blandat med lemonad – därav namnet. Hans preferens var 3 delar osötat te till 1 del lemonad. Ni får förstås blanda till den precis som ni vill! Det enda vi kräver att ni serverar den med kopiösa mängder is.

Lisa Björner

Arnold Palmer
ca 2 liter

Iste
1 liter kokande vatten
4–5 tsk Earl Grey teblad

Lemonad
1 citron
2 ½ dl strösocker
5 – 6 dl vatten
2 ½ dl färskpressad citronsaft (ca 5 citroner)

Låt tebladen dra i vattnet i 5 minuter. Sila bort tebladen. Låt svalna i rumstemperatur. Tvätta citronen och skär den i tunna skivor. Lägg citronskivorna i en skål tillsammans med 2 dl av sockret. Mosa ihop tills sockret börjar lösas upp.

Tillsätt 5 dl vatten och citronsaft och blanda tills sockret har löst upp helt. Sila bort citronskivorna. Smaka av och tillsätt eventuellt mer vatten och socker. Blanda iste och lemonad efter smak och häll upp i glas fyllda med is.

Receptet har tidigare skrivits för tidningen Allt om mat.

0
6

Minipajer med jordgubbar och limekräm

Vi vet, det är mycket recept med jordgubbar just nu på bloggen. Men jordgubbsdessert känns ju ändå rätt så självklart nu under sommaren!

Minipajer med lime curd och jordgubbar

Pajskal
3 dl vetemjöl
5 msk strösocker
150 g smör, kylskåpskallt
2 äggulor

Kräm
300 g färskost
1/2 tsk vaniljsocker
1 dl lime curd

Pajskal: Mixa mjöl, socker och smör i en matberedare. Tillsätt äggulorna och kör tills degen går precis ihop – överarbeta inte den! Plasta in degen och låt vila i kylskåpet i ca 30 minuter.

Sätt ugnen på 175 grader. Dela degen i 6 bitar. Rulla till bollar och kavla ut den på en mjölad arbetsbänk. Klä in 6 små pajformar, ca 10 cm i diameter. Ställ i kylskåpet i ca 15 minuter. Nagga botten med en gaffel och grädda pajskalen i 15 – 20 minuter eller till de är gyllenbruna. Låt pajskalen kallna.

Rör ihop färskost, vaniljsocker och lime curd till en slät kräm. Skiva jordgubbarna. Bred ut lite kräm i varje pajskal. Fördela jordgubbarna på krämen. Dekorera gärna med ätbara blommor.

0
10