ANNONS
Integritet på Tailsweep

Midsommar ”trifle” med jordgubbs- och rabarberkräm och lemon curd

/

Dessert

,

Recept

,

English trifle är en klassisk brittisk dessert. Det roliga med den är att man kan göra den med i princip vilka smaker som helst. Grunden är oftast skivad sockerkaka, vaniljkräm och vispad grädde som man smaksätter med frukt, choklad och nötter. Variationerna är oändliga. Här bjuder vi på en midsommar-inspirerad trifle.

Vi har använt en glasform som rymmer 2,5 liter. Receptet utgår ifrån den men ni kan använda en mindre form och bestämma mängderna på de olika fyllningar själv. Hinner ni inte baka en egen rulltårta går det utmärkt att köpa färdig.

En liten flicka som håller i en trifle med jordgubbs- och rabarberkräm och lemon curd


Midsommar ”trifle” med jordgubbs- och rabarberkräm och lemon curd
ca 12 portioner

1 jordgubbsrulltårta med färskostkräm (se recept nedan)
5 dl vaniljkräm
3-4 dl vispgrädde
1 dl lemon curd
ca 1 ½ liter jordgubbar, halveradeJordgubbs- och rabarberkompott
100 g rabarber
50 g jordgubbar
½ vaniljstång
4 msk strösocker
2 msk vatten

För att göra jordgubbs- och rabarberkompotten, skölj och skär rabarbern i bitar. Rensa jordgubbarna. Lägg rabarber och jordgubbar i en kastrull. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna direkt ner i kastrullen. Lägg även i stången. Tillsätt socker och vatten. Koka upp och låt småkoka i ca 10 minuter. Låt svalna helt.

Börja med att lägga skivor av rulltårtan läggs kanten av formen. Fyll sedan formen genom att varva resterande skivor av rulltårta, vaniljkräm, jordgubbs- och rabarberkompott, lemon curd, vispgrädde och färska jordgubbar. Avsluta med vispgrädde och jordgubbar på toppen.
Jordgubbsrulltårta med färskostkräm

3 ägg
2 dl strösocker
1 dl vetemjöl
1/2 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
rivet skal från 1 citron
ca ½ dl strösocker till plåten

Fyllning
1 – 1 ½ dl puréade jordgubbar
200 g cream cheese eller annan färskost
½ dl florsocker

För att baka rulltårtan, värm ugnen till 225 grader. Lägg ett smort bakplåtspapper på en plåt.

Vispa ägg och socker ljust och poröst. Blanda de torra ingredienserna och rör ner dem i äggsmeten. Tillsätt citronskal.  Bred ut smeten jämnt på plåten. Grädda i ca 7 minuter. Håll noggrann koll så att kakan inte blir bränd.

Häll ut ett jämnt lager strösocker på ett bakplåtspapper och stjälp upp kakan på det. Täck med plåten och låt svalna.

Rör ihop cream cheese och florsocker. Bred försiktigt på ett lager kräm över hela kakan. Bred sedan ut jordgubbspurén och rulla ihop kakan från långsidan, med hjälp av pappret. Skär sedan i skivor.

0
© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00