ANNONS
Integritet på Tailsweep

Hemgjord majstortilla och vetetortilla

/

Har ni någonsin testat att göra egna tortillabröd. Det är verkligen värt besväret. Även om det faktiskt egentligen är något besvär. Här ger vi recept på både vetetortillas och majstortillas – samt hur man kan sedan göra tacoskal och tortillachips utav majstortillas. För att göra majstortillas behövs en majsmjöl som heter »masa harina« (det är behandlat med släckt kalk) då vanligt majsmjöl fungerar inte. Mjölet finns
i latinamerikanska mataffärer och på nätet. Majstortillan blir bäst om man gör den i en tortillapress, men det går också att pressa med botten på en kastrull och sedan kavla lite. Även tortillapressar finns att köpa på nätet och välsorterade köksbutiker.

En tortillapress som ligger tillsammans med hemgjorda vetetortillas, majstortillas, tacoskal och tortillchips.

Helen Pe

MAJSTORTILLA
ca 16 små bröd

5 dl masa harina majsmjöl
1⁄4–1⁄2 tsk salt
ca 31⁄4 dl vatten

Blanda mjöl och salt i en bunke. Rör ner vattnet och knåda till en smidig deg i cirka 2 minuter. Tillsätt lite mer vatten om degen är för torr. Dela degen i 16 bitar, rulla till bollar och täck med en fuktig kökshandduk så att de inte torkar.  Lägg en boll mellan två ark plastfolie.

Tryck till med en tortillapress till en tunn tortilla. Eller lägg degen mellan två bakplåtspapper och pressa ut den med botten på en kastrull. Kavla då degen lite till för att få bröden ännu tunnare.

Stek bröden i cirka 50 sekunder på varje sida i en stekpanna. Lägg dem sedan i en tortilla­ värmare eller vira in dem i en kökshandduk. Servera nygräddade.

TACOSKAL
Pressa degen i en tortillapress och kavla ut den så tunt som möjligt. Stansa ut rundlar på 12 × 12 cm. När de har gräddats friteras de gyllene i cirka 180 grader varm olja. De ska inte få för mycket färg eller bli för hårda. Forma dem försiktigt genom att vika dem över till exempel ett kvastskaft klätt med folie. Håll kvar i några sekunder – med grytvante på – tills tortil­lan har stelnat och låt den sedan svalna. Använd gärna dagsgamla bröd. Det går också fritera köpta tortillabröd.

TORTILLACHIPS
Följ receptet på majstortilla ovan. Här gäller det att få tortillan så tunn som möjligt annars blir det inte så bra när man friterar den.  Pressa degen i en tortilla­ press och kavla ut den så tunt det går. När tortil­lan har gräddats, skär den i trekanter och fritera dem gyllene i cirka 180 grader varm olja. De ska inte få för mycket färg eller bli för hårda. Låt rinna av på hushållspapper och salta sedan. Använd gärna dagsgammalt bröd. Det går också fritera köpta tortillabröd.

VETETORTILLA
16 små eller 8 stora bröd

Tortillabröd som görs med smör smakar lite godare, men det med olja är lättare att kavla ut.

4–6 dl vetemjöl (240–360 g)
1 tsk salt
1 tsk bakpulver
50 g rumsvarmt smör eller 1⁄2 dl rapsolja
2 dl ljummet vatten

Blanda det mesta av mjölet med salt och bak­ pulver i en bunke eller maskin. Klicka ner smöret eller häll i oljan.

Tillsätt vattnet och arbeta till en lite lös men smidig deg. Blanda eventuellt i lite mer mjöl. Låt vila övertäckt i 20 minuter. Ta upp degen på mjölat bakbord, dela den i
8 eller 16 bitar och rulla till bollar. Platta till varje boll med handflatan. Täck dem med plastfolie och låt vila i 10 minuter.
Kavla ut bröden till tunna rundlar. Vill du ha en perfekt form kan de sedan skäras eller stansas ut.

Grädda bröden i en torr stekpanna på medel­ värme i cirka 30 sekunder på varje sida. Stek dem inte för länge bara, då blir de hårda! Lägg sedan bröden i en tortillavärmare eller vira in dem i en kökshandduk. Bröden är godast nygräddade, men kan också frysas. I frysen håller de i cirka
 6 månader. Låt tina i påsen och värm sedan på 100 graders ugnsvärme strax före servering.

0
© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00