Kyckling- och filodegspaj med spenat, citron och dragon

Både vacker och god är denna kycklingpaj med spenat, citron, dragon och en krispig filodegslock. Och tro det eller ej – både mina barn åt den trots att den innehöll alla barns kryponit – spenat. Jag gillar att äta den som den är med endast en sallad till. Men det går även bra att servera den med t ex ris eller bulgur. /Monica Kyckling- och filodegspaj med spenat, citron och dragon


ca 4 portioner

kött från 1 hel grillad kyckling eller ca 3 kokta kycklingfiléer
1 knippe salladslök, skivat
2 vitlöksklyftor, finhackade
250 g fryst spenat
3 dl hönsbuljong
3 dl frysta gröna ärtor
1 msk grovkornig senap
1 tsk rivet citronskal
1 msk finhackad dragon

2 dl crème fraîche
salt och peppar
olivolja till stekning och pensling

150 – 200 g filodeg

Värm ugnen till 200 grader. Strimla kycklingen. Fräs lök och vitlök i lite olja i några minuter. Tillsätt spenaten och fräs till den har tinat. Tillsätt buljong, gröna ärtor, senap, citronskal och dragon. Koka upp och låt puttra i ca 5 minuter.  Blanda ner crème fraîche. Tillsätt kycklingen, rör ihop och smaka av med salt och peppar. Häll upp  i en form. Ta filodegsarken, skrynkla ihop och lägg ovanpå kycklingröran. Pensla degen med lite olja.  Grädda i ugnen i ca 20 minuter. Om degen börjar få för mycket färg, täck med folie. Servera direkt.

0
9

Fläskkottletter med sötpotatis ”shoe string fries” och chiliaioli

Inspirationen till den här rätten kommer från ett besök på gastropuben The Spotted Pig i New York för en massa herrans år sedan. För er som ännu inte har anammat den kulinariska ”kökslingon” kan vi förklara att en gastropub helt enkelt är en pub som serverar lite bättre mat än det sedvanliga och något begränsade pubkrubbet. Unna er gärna riktigt fina och tjocka kotletter!

Roland Persson

Fläskkottletter med sötpotatis ”shoe string fries” och chiliaioli

4 tjocka fläskkotletter
flingsalt och svartpeppar
ev. 4 grillade citronhalvor

Marinad
1 vitlöksklyfta

1⁄2 dl olivolja

1 tsk lökpulver

1⁄2 tsk cayennepeppar
1⁄2 tsk torkad timjan
1⁄2 tsk torkad oregano
1 tsk salt
1⁄2 tsk svartpeppar

Sötpotatis
2 stora sötpotatisar
ca 3 msk olivolja flingsalt

Chiliaioli
2 äggulor, rumsvarma
2–3 vitlöksklyftor

2 tsk sambal oelek

1⁄4 tsk chilipeppar
2 dl rapsolja, rumsvarm
salt

Pressa ner vitlöksklyftan till marinaden i oljan och blanda med övriga ingredienser. Lägg köttet i marinaden. Ställ kallt och låt marinera i minst 1 timme.

Vispa ihop äggulorna till aiolin med pressad vitlök, sambal oelek och chilipeppar. Vispa ner oljan droppvis till en tjock majonnäs. Smaka av med salt.

Värm ugnen till 175 grader.  Skala sötpotatisen och skär den i tändstickstunna strimlor – ta gärna hjälp av en mandolin. Blanda med oljan och fördela strimlorna på två plåtar. Strö över salt och ställ in i ugnen. Baka strimlorna i 20–30 minuter eller tills de börjar bli knapriga. Rör om då och då och byt plats på plåtarna ett par gånger. Se till så att strimlorna inte bränns. De kommer att bli ännu knaprigare efter att de har tagits ut ur ugnen.

Ta upp kotletterna ur marinaden medan potatisen är i ugnen och stek dem i en stek- eller grillpanna. Köttet ska vara genomstekt när det är färdigt.  Strö flingsalt och nymalen peppar över köttet och servera med sötpotatisstrimlor, chiliaioli och gärna grillad citron att pressa över.

DRYCKESTIPS
En american pale ale med en tydlig beska bryter fint mot sötman i potatisen och hettan i aiolin. Vi som gärna dricker vin korkar upp ett vin med mycket frukt som inte är alltför strävt. Prova en merlot från USA eller en shiraz från Australien.

0
0

Pasta med grönsakssås, chili och parmesan

Den här pastarätten med en mustig grönsakssås är en favorit. Förutom att den är supergod och enkel att laga – den är även en perfekt kylskåpsrens-rätt! Har ni en halv aubergine eller lite persilja liggandes går det utmärkt att byta ut de mot t ex zucchinin och basilikan. Tillsätt mer chiliflingor beroende hur stark du vill ha.Ha en fin måndag. Kram, Lisa & Monica

Monica Eisenman

Pasta med grönsakssås, chili och parmesan
ca 4 portioner

1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2-3 msk olivolja
1 morot
1/2 röd paprika
1/2 gul paprika
1/2 zuchinni (ca 150 g)
100 g champinjoner
1 förpackningen krossade tomater á ca 400 g
1 msk tomatpuré
1 tsk strösocker
1 tsk torkad oregano
1/4- 1/2 tsk chiliflingor (beroende hur stark man vill ha)
1 grönsaksbuljong
1/2 dl kokande vatten
2 msk finhackad basilika
salt och svartpeppar
400 g pasta

hackad basilika till garnering
riven parmesan till garnering

Skala och finhacka lök och vitlök. Skala och tärna moroten. Kärna ur och tärna paprika. Tärna zuchinni och champinjonerna. Fräs lök i olivoljan i ca 5 minuter, tills den blir mjuk. Tillsätt vitlök, morot, paprika, zuchinni och champinjoner och fräs i ytterligare ca 5 minuter. Tillsätt krossade tomater, tomatpuré, oregano och chilflingor. Lös upp grönsaksbuljongen i vattnet och häll ner i såsen. Koka upp och låt puttra i 10-15 minuter. Smaka av med salt och svartpeppar. Rör i basilika. Koka pastan enligt förpackningen och servera direkt med grönsakssåsen. Garnera med basilika och parmesan.

0
10