ANNONS

Orientalisk linsgryta med merquez och persiljebulgur

/

Idag vaknade vi till ett grått och trist Stockholm så då passar vi på att laga lite kryddig mat med smaker från varmare breddgrader. Uteslut merguezkorven om man vill ha rätten vegetarisk – den är ändå lika god!

Ett rustikt träbord med Orientalisk linsgryta med merguez och persiljebulgur uppdukad

Roland Persson

Orientalisk linsgryta med merguez och persiljebulgur
ca 6 portioner

ca 600 g merguez eller annan lammkorv

Linsgryta
500 g sötpotatis
2 röda paprikor
3 msk olivolja
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 stjälkar bladselleri
800 g krossade tomater
2 dl höns- eller grönsaksbuljong
3 dl röda linser
1–1 1/2 msk sambal oelek
1 msk tomatpuré
1 tsk strösocker
salt och peppar

Persiljebulgur
4 1/2 dl bulgur
grönsaksbuljong
ca 4 dl hårt packad bladpersilja
1/2 dl rapsolja
örtsalt

Värm ugnen till 225 grader. Skala sötpotatisen och dela och kärna ur paprikan. Skär dem i klyftor och lägg på en plåt. Ringla över 1 msk olivolja, salta och rör om. Rosta i ugnen i 10-15 minuter eller tills sötpotatisen är mjuk.

Skala och finhacka lök och vitlök under tiden. Finhacka även bleksellerin. Fräs lök och vitlök i 1 msk olivolja i några minuter i en stekgryta.

Tillsätt sellerin och fräs i ytterligare någon minut. Häll i krossade tomater, buljong, linser, sambal oelek, tomatpuré och socker. Koka upp och låt puttra under lock i cirka 20 minuter eller tills linserna är mjuka. Tillsätt rostad sötpotatis och paprika. Smaka av med salt och peppar.

Koka bulgur enligt anvisningarna på förpackningen men i grönsaksbuljong i stället för vatten. Mixa persiljan och tillsätt oljan. Rör ihop persiljeoljan med bulgurgrynen och smaka av med örtsalt.

Stek eller grilla korven. Servera den tillsammans med persiljebulgur och linsgryta.

0
© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00