ANNONS

Mozzarella med granatäpple, mynta och citron

/

Som alltid, i början av Januari så har de flesta av oss ett sug efter lite fräschare och lättare mat efter helgdagarnas överflöd. Därför bjuder vi idag på mozzarella med granatäpple, mynta och citronskal. Och på tal om överflöd så är faktiskt överflöd men även fruktsamhet och tur något som granatäpplet har symboliserat i olika kulturer ända tillbaka till antikens Egypten och Grekland. Förutom att den också har haft stor betydelse i flera olika religioner så har den ofta avbildats i konsten.

Med ett ursprung i Persien långt före vår tideräkning spred sig granatäpplet till Medelhavet –  för att idag vara ett stående inslag i de flesta svenska livsmedelsbutikers fruktdiskar.

Kärnorna med deras söta och lätt syrliga smak passar utmärkt i sallader, sötsaker och desserter – men fungerar även i kött, kyckling och fiskrätter. Granatäpplets mest kända användningsområde är utan tvekan Grenadine –  en söt sirap som görs på kärnorna och används bland annat som bas i olika drinkar –  t ex Sea Breeze och Tequila Sunrise.

Mozzarella med granatäpple, mynta och citronskal på svart träskiva

Jonny Lindh

Moz

z

arella med granatäpple,

mynta och citronskal


2 – 4 portioner

2 buffelmozzarella
1 – 2 dl granatäppelkärnor
ca 1/ 2 dl finhackad färsk mynta
rivet
skal från 1 citron
ca 3 msk olivolja av god kvalité
flingsalt
och nymalen svartpeppar

Riv sönder mozzarellan i mindre bitar. Lägg upp på ett fat och strö över granatäppelkärnor, mynta och citronskal. Ringla över olivoljan. Salta och peppra.

0
© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00